Tre sätt att rengöra boxningshandskar på

Tre sätt att rengöra boxningshandskar på

Boxningshandskar som används en hel del kan efter ett tag komma att lukta illa. Det är inte så konstigt, då du svettas när du boxas. Utöver det så kan yttre påverkan även det göra att de blir smutsiga. Dock finns det flera sätt att göra rent dem på. I denna artikel delar vi med oss av tre tips. Dock är det inte alltid att tipsen funderar och ibland kan det även försämra handskarna. Så var aktsam i ditt sätt att rengöra boxningshandskarna.

Göra rent med bikarbonat

Bikarbonat är lite av ett mirakelmedel som ofta finns i var mans kök. Det är ett naturligt jäsmedel som brukar användas till bakning. Det ingår även bikarbonat i bakpulver. Men det är även ypperligt att använda för att göra rent olika saker. Därmed kan du testa att göra rent dina boxningshandskar på detta sätt. Illaluktande handskar beror ofta på att det är ett surt PH-värde. Bikarbonat i sig är basiskt och kan motverka det sura. Det du gör då är att hälla i bikarbonat i handskarna och låter det ligga där ett par timmar, eller om det luktar riktigt illa, över natten. Sedan kan du enkelt dammsuga upp pulvret.

Frys in boxningshandskarna

Ett annat tips som kan fungera är att använda dig av din frys. Det är ett beprövat knep många tar till för saker som luktar illa. Det är inte ovanligt att ställa in löparskorna i frysen. Därmed kan du även göra det med boxningshandskar. Fördelen med att frysa in dem är att de allra flesta bakterier dör på grund av den låga temperaturen. Det du bör tänka på är att lägga handskarna i en plastpåse innan du fryser in dem. Du kan låta dem ligga i frysen över natten. Om det fortfarande luktar så kan du låta dem ligga 24–48 timmar till.

Tvätta boxningshandskarna

Den allra bästa metoden som även är den mest effektiva är så klart att tvätta dem i tvättmaskinen. Dock kan de bli stela och hårda. När du tvättar dem i maskin, se till att du kör en låg temperatur, 30–40 grader. Du bör även undvika att centrifugera dem. Du kan ha i lite tvättmedel.  Häng sedan upp dem och låt lufttorka. Alternativt kan du fylla dem med tidningspapper.

Bonustips

Det finns även ett par andra tips vi tänkte dela med oss av utöver de tre ovan. Du kan testa att använda en skotork i dem, efter varje gång du använt dem. Då torkar de snabbt vilket gör att bakterierna inte hinner växa till sig. Det finns även antibakteriell spray som du kan spraya dem med. Se även till att du alltid håller dina egna hände rena, så att du inte tar på dig dina boxningshandskar med smutsiga händer.

Köpa nya boxningshandskar

Om det är så att inget av våra tips direkt fungerar eller om du känner att det är helt ok att byta ut de du har, köp då nya. Det finns flera billiga boxningshandskar att köpa. När du ska köpa boxningshandskar så finns det en del saker att tänka på. Det är bra att köpa den sortens handskar som passar det du gör. Det eftersom olika handskar lämpar sig mer eller mindre bra för olika sorters träning och tävling.

Är du intresserad av vilka som är dem bästa boxningshandskarna eller dem bästa boxningshandskarna för barn, klicka gärna på texten och läs våra artiklar om det.

När det gäller storleken på handskarna, så stämmer de inte med andra sortens handskar. Det eftersom boxningshandskar mäts i ounce (oz), alltså i vikt. De vanligaste storlekarna på handskarna är 8 oz, 10 oz, 12 oz, 14 oz och 16 oz. Det är av stor betydelse vad handskarna väger då de passar olika bra för olika sorters boxning. Storleken 8–10 oz är tävlingshandskar medan 16 oz är bra att ha om du ska göra sparring och är tungviktare. Det finns även andra modeller av boxningshandskar så som säckhandskar, mittsar och grepphandskar. De brukar komma i storlekarna small/medium/large.

Sedan så har du även valet mellan smörning eller kardborrband. Är det snörade boxningshandskar så krävs det hjälp med att snöra dem. Tränar du mycket själv så kan det vara att föredra handskar med kardborrband. Boxningshandskarna kan även komma i olika material. Det är äkta läder och konstläder. De som är i konstläder kostar mindre pengar och passar dig som är nybörjare. Om du vill ha hållbara boxningshandskar är det dock äkta läder du bör satsa på.

Det är bra att rådfråga din instruktör om vad för boxningshandskar du ska köpa. Se även till att testa handskarna och då med lindade händer. Du som bara boxas för träningens skull, du kan satsa på en allround-handske.

Ta del av diskussionen