Börja träna taekwondo

Börja träna taekwondo

Taekwondo är en kamsport som ursprungligen kommer från Korea och som betyder foten- och handens väg. Det betonar att det är främst ben och händer man använder då man ska besegra sin motståndare i denna kampsport. Taekwondo blev en organiserad kampsport under mitten av 1950-talet och är idag en av de mest populäraste kampsporterna.

Taekwondo är mycket populär som konditionssport men det anordnas även nationella som internationella tävlingar i Taekwondo, som också är en OS-sport. Taekwondo tränas mycket av vuxna men det finns även tävlingar för barn och ungdomar.‌‌

Taekwondo sägs vara en av de bästa kampsporterna som man kan lära sig. Till skillnad mot många andra kampsporter så har Taekwondo även med självförsvar vilket gör denna kampsport användbar om man mot förmodan skulle bli överfallen.

Till skillnad från exempelvis karate, där man främst använder händerna för att attackera, så har man i Taekwondo mest fokus på bensparkar.

Taekwondo är också en bra sport att börja på nästan oavsett ålder. Kontakta några klubbar i närheten tills det att du hittat en som har en grupp för åldersgruppen du är intresserad av. Det gäller såväl barn som äldre. Taekwondo utövas på sätt oavsett ålder.

Så tränar man taekwondo

Att träna taekwondo kräver att man är smidig, snabb och har en viss kroppsstyrka. Har man inte det när man börjar träna så kommer man att få alla dessa egenskaper av träningen. Det är alltså inget krav för att komma igång utan snarare något som man som utövare utvecklar.

Träningen sker i klubblokaler, även kallat dojo, där du får undervisning av någon person som har en hög gradering inom taekwondo.

Träningen fokuserar på fem olika moment, som kallas för Soonhwan Do-cirkeln, vilket visar att alla moment hänger ihop, som en sluten cirkel. Det innebär att ett moment sömlöst kan övergå i ett av de andra momenten. Det är först när man har lärt sig och kan praktisera alla fem momenten som man kan anses behärska taekwondo fullt ut. Det brukar man kalla för målet. Dem fem momenten är följande:

  1. Mönsterträning – Tul
  2. Grundträning – Gibon Yonsup
  3. Sparring – Matsogi
  4. Redskapsträning – Dallyon
  5. Självförsvar – Hosin-Sul

När man tränar taekwondo så får man lära sig både benteknik och handteknik. I taekwondo handlar det om att snabbt attackera med hårda sparkar och följa upp dessa sparkar med handslag. En del av träningen innehåller också självförsvar där man får lära sig att parera sparkar och slag med sina händer.

Taekwondo har, precis som alla andra kampsporter, graderingar som visar dina framgångar inom kampsporten. Som nybörjare så börjar man med ett vitt bälte kring midjan och efter att man har avlagt godkända tester så flyttas man upp en nivå och får ett nytt bälte med en ny färg. Det främsta bältet är svart, vilket ges till de som behärskar taekwondo fullt ut. Därefter så kan man få mellan 1-9 dan när man fortsätter att avancera inom taekwondo.

Att tävla i taekwondo

När man tävlar i taekwondo så tävlar man på en matta som har måtten 9 m x 9 m. Det är en huvuddomare och 4 kantdomaren som granskar matchen och räknar poäng. Matcherna är antingen 2 x 2 minuter eller 3 x 2 minuter med 30 sekunders vila mellan varje rond. Vinnaren av matchen är den tävlande som under dessa ronder har samlat på sig mest poäng. Poäng räknas då den tävlande får in en träff på motståndaren. Ett handslag mot kroppen ger 1 poäng, spark mot övre delen av kroppen ger 2 poäng och spark mot huvudet ger 3 poäng.

Man kan även få poängavdrag eller en varning om man bryter mot reglerna. Om en av de tävlande slås till golvet i samband med en spark så räknar domaren först till 8, vilket är den tid som den nedslagna tävlande har på sig att visa att han är redo att fortsätta. Om den tävlande inte ger detta tecken så fortsätter domaren till 10, vilket innebär att vinnaren av matchen vinner på KO.

När man tävlar i taekwondo använder man olika skydd på kroppen så att ingen blir skadad. Bland annat så ska man ha huvudskydd, benskydd, tandskydd och en magplatta. Det är också vanligt att de tävlande lindar eller tejpar sina fötter eller fingrar så att de inte skadas under matchen. Skydden kommer som sagt att bli relevanta när man tävlar, vilket man ofta inte gör tills dess att man förstår och lärt sig grunderna. Du behöver alltså inte tänka på det riktigt än.

Vad du behöver köpa då du ska träna taekwondo

När du tränar i taekwondo så behöver du en taekwondodräkt som består av vit jacka och vita byxor. Du behöver också ett bälte som du sätter runt midjan. Bältet finns i olika färger men som nybörjare så börjar du med vitt bälte. Allt eftersom du senare blir graderad en nivå så får du köpa nytt bälte som har den färg som gäller för din nivå. De bälten som normalt används inom taekwondo är vitt, gult, grönt, blått, rött och svart bälte.

Om du ska tävla inom taekwondo så kommer du också att behöva skaffa olika kroppsskydd som du använder under tävlingarna.

Taekwondodräkt för nybörjare

När du ska välja en taekwondo dräkt finns det många modeller att välja mellan i olika prisklasser. Som nybörjare kan du välja att köpa en billigare dräkt.

Dräkten ska alltså vara vitt, och som nybörjare ska bältet vara svart. Det finns många dräkter som inkluderar ett svart bälte just eftersom det är det som nybörjare är ute efter.

Den billigaste taekwondodräkten som vi kan rekommendera kostar i skrivande stund 248 kr och är i princip så billigt som man kan komma undan. Dräkten är det dock inget fel på. Låt inte det billiga priset avskräcka. Dräkten är gjort enligt ITF-tradition.

En lite finare taekwondodräkt i ribbad struktur och V-ringad jacka med resor och dragsko i midjan finns i skrivande stund för 660 kr. Det är klart saftigare än förra modellen men dräkten är väl värt priset. Det är inga kronor som går till spillo.

Det sista dräkten vi kommer rekommendera är också den finaste. Det är en Budo-Nord taekwondodräkt enligt WTFs tävlingsregler för Poomsae med skön känsla. Dräkten är godkänd av WTF. Denna rekommenderar vi för dig som planerar att vara seriös med din taekwondoträning, men den är inte nödvändig för dig som bara kommer igång. Denna kostar i skrivande stund 895 kr. Här finns både en herr-modell och en en dam-modell.

Läs gärna mer om bästa taekwondoskydden som vi rekommenderar. Där får du en överblick över vilka skydd du bör skaffa i mer detalj. Läs även gärna vår artikel om dem bästa taekwondoskorna.

Så börjar du på taekwondo

När du vill börja träna taekwondo så kan du bli medlem på en klubb på din ort. Det finns ett stort antal klubbar runt om i Sverige, även i de mindre städerna. Du kan också kontakta svenska taekwondoförbundet och där få hjälp med att hitta en klubb där du kan träna taekwondo.

Annars går det ofta väldigt bra att Googla. Taekwondoklubbarna tenderar precis som andra kampsportklubbar att ha väldigt bra gemenskapligt. Skulle du vara intresserad av en viss klubb går det oftast väldigt bra att komma förbi och testa någon gång utan att binda sig till något om man kontaktar klubben i förväg.

Ta del av diskussionen