Börja träna brottning

Börja träna brottning

Att börja med en sport du aldrig provat på tidigare kommer alltid att vara lite tufft. Men framförallt om den sporten är brottning. Brottning är dessutom ett samlingsnamn för flera olika kampsporter där alla går ut på att du ska, med hjälp av fasthållningar, grep och kast, försöka bemästra en motståndare.

Om du är intresserad av att börja med sporten finns det flera saker du måste veta. Var kan du börja träna, en klubb? Vilken utrustning behöver du? Vill du börja med brottning för att sedan ta dig vidare till tävlingar? Det viktigaste du behöver för att klara sporten är självdisciplin och viljan till att träna.

Sportens historia

Brottning är en av världens äldsta sporter, det sägs att olika former av sporten förkom redan för 15 000 år sedan. I Frankrike finns det grottmålningar som berättar om sporten, men brottning förkom även i Egypten och Babylonien. Självklart måste även de olympiska spelen i Grekland nämnas eftersom sporten var där mycket populär.

På medeltiden samt under renässansen förekom sporten på flera platser runt om i Europa, bland annat i Tyskland där det kom i en form som kallades för ”Ringen”. Den modernare brottningsformen började ta form på mitten av 1800-talet och i slutet av samma århundrade hade den grekisk-romerska brottningen utvecklats.

Den grekisk-romerska brottningen fanns med på de olympiska spelen år 1896, dock utan några viktklasser. Denna brottningstyp ersattes år 1904 av den fria stilen och sporten fortsatte utvecklas åren framöver. Idag finns både fria stilen av brottning och grekisk-romerska stilen med flera viktklasser. I början var endast män tillåtna att delta, men nu även kvinnor.

Fördelar med brottning

Vissa som utövar brottning gör det eftersom brottningen kan hjälpa till att förbättra prestationen inom andra områden. Det är ett mycket bra sätt att utveckla sin uthållighet och styrka. Eftersom du måste använda hela din kropp inom sporten är det ett bra sätt att komma i form. Det går alltså att utföra som en träningsform.

Brottning kan också hjälpa dig att bygga upp sin självkänsla. Genom att våga lägga all sin energi i sporten även om du känner dig osäker kommer du känna att du vågar göra detsamma inom andra områden. De största fördelarna med brottning är alltså att det gör dig starkare fysiskt och ökar självförtroendet.

Vilken utrustning behöver du?

Till skillnad från vissa andra kampsporter behöver du inte samma sorts utrustning när du ska börja med brottning. Det finns några krav på vilka kläder du får använda, men förutom det används det inte några speciella skydd, förutom tandskydd som är vanligt förekommande. Det är givetvis möjligt att ta på sig vissa skydd ifall du är rädd att skada dig.

Det vanliga är tandskydd och möjligtvis någon form av hjälm som skyddar öronen, men att börja med tandskydd är tillräckligt för nybörjare. Det som är ett måste i sporten är att du har ett par byxor utan några vassa detaljer. De får alltså inte ha någon dragkedja som kan skada motståndaren. När du tävlar gäller det dock att du har trikåer, men det kommer också senare.

Vi rekommenderar att du skaffat SISU NextGen Aero då det är ett väldigt enkelt tandskydd som inte tar plats eller förstör upplevelsen. Det går också bra att prata utan större förhinder eftersom tandskyddet är så bra konstruerat och så mycket mindre än vanliga tandskydd. Det skyddar enligt SISU inte bara lika bra men även bättre än ett vanligt tandskydd. Vi har också en artikel om tandskydd för kampsport med en sektion om just tandskydd för brottning.

När du tränar måste du ha en t-shirt i rätt storlek eftersom det är viktigt att varken du eller motståndaren fastnar i tröjorna. Brottarskor är också ett måste, det kan vara okej att träna med vanliga inomhusgympaskor. Dock måste de vara rena och får inte färga av sig på golvet.

Hur du hittar en klubb för att börja träna

För att komma igång med sporten måste du självklart hitta någonstans att träna och någon som kan lära dig. Det finns flera bra klubbar i Sverige där du kan hitta den hjälp du behöver. Vissa gym kan också erbjuda träning i brottning, men de är främst som en träningsform och inte för tävlingar.

De flesta klubbar har en hemsida på nätet vilket gör att du kan söka på brottningsklubbar eller kampsportsklubbar och hitta vilka som ligger i närheten av dig. Det är alltså relativt enkelt att hitta vilka klubbar det finns i Sverige. Det är dock inte säkert att de finns i din stad.

Har du otur kan du behöva resa några mil för att nå klubben. Ett tips är att du pratar med närliggande gym och se ifall de erbjuder brottningsträning. Vissa gym har nämligen tränare som känner till sporten och kan erbjuda träning. Men vill du träna för att sedan tävla är det en klubb som gäller.

Brottning – regler och tävlingar

Enkelt förklarat går en tävling ut på att du ska vinna över din motståndare. Du kan vinna på två sätt, genom att samla på dig poäng för utförda tekniker eller genom att placera din motståndare med ryggen på mattan. Båda skuldrorna måste dock nudda marken för att det ska räknas.

I en tävling befinner sig de tävlande på en matta som är 10 gånger 10 meter, skulle tävlingen ske mellan yngre barn är mattan lite mindre i storlek. Mattan består av två ringar, en röd och en gul. Den gula ringen är den aktiva zonen och den röda en skyddszon.

En match delas upp i två omgångar där varje omgång är runt 3 minuter långa. Den som får flest poäng under omgångarna eller lyckas ta ner sin motståndare vinner. De tävlande måste dessutom hålla sig inom ringarna på mattan. Det finns tre domare som räknar poäng och ser till att allting sker på rätt sätt.

Ta del av diskussionen