Topp 5 kontroversiella ögonblick i MMA:s historia

Topp 5 kontroversiella ögonblick i MMA:s historia

MMA är en omdiskuterad sport i sig. Många menar att det bara är en form av legaliserad misshandel meda andra inte kan få nog av den.  Med det sagt händer en del saker som inte direkt hjälper sportens rykte att vara en legitim sport. Det kan hända både i och utanför ringen. Å andra sidan sägs ju all publicitet vara bra publicitet.

Stigande popularitet för MMA

MMA är en av de sporter som ökar mest i popularitet världen över. UFC och dess verbale president Dana White är den drivande kraften bakom det. Under de senaste åren har matcher setts av miljontals fans världen över via ppv (pay-per-view). Det är gigantiska siffror. Matcherna följs via ppv, via streamad tv, via spelsajter med live betting och mycket mer. MMA har utvecklats från att vara något för ett fåtal utvalda, till en massrörelse. Samtidigt har det alltid varit kontroversiellt.

5 kontroversiella ögonblick inom MMA

Ärligt talat så är det svårt att rangordna alla skandaler inom MMA. Det är som att det drar till sig de största bråkstakarna. Det faller sig ju naturligt men de kunde åtminstone hålla det inom ringen. Chefen själv för UFC, Dana White, är inte direkt något föredöme. Han har haft verbala fighter med en hel del av kämparna inom UFC, media och många andra. Någon gång kanske vi gör en lista bara om honom. Tills vidare kör vi dock vidare på “Topp 5 kontroversiella ögonblick i MMA:s historia”.

5 kontroversiella ögonblick i MMA:s

5. Brock Lesnar – lite för bra comeback i UFC 200

Brock Lesnar var en firad fighter under sin tidiga karriär. När han gjorde sin UFC-comeback mot Mark Hunt i UFC 200 var det många som höjde på ögonbrynen. Han verkade påverkad. Trots det hade varken UFC eller USADA några invändningar. Matchen i oktogonen kunde genomföras. Lesnar övermannade Hunt och förklarades som vinnare. Senare skulle det visa sig att Lesnar hade testats positivt för doping. Han stängdes av i ett år och har inte gått en match sedan dess.

4. Paul Daley åker ut i UFC 113

Paul Daley var en lovande talang i början av 2010-talet. När han mötte Josh Koscheck vid UFC 113 skulle vinnaren få gå en match mot Georges St-Pierre. Det var den dåvarande weltervikt-kungen.
Matchen dominerades av Koshek. När domaren blåst av efter tredjeronden nöjde sig inte Daley. Han slog, oförberett, Koshek bakifrån efter rondens slut. Det har kallats ett av UFC:s mest osportsliga ögonblick. Daley stängdes av på livstid från UFC efter incidenten. Han fortsatte dock i Bamma och Strikeforce.

3. Conor McGregor attackerar en buss i UFC 223

McGregor har varit en av de stökigare som kämpat under UFC:s paraply. Man skulle kunna göra en topp 5 kontroverser med bara honom. Han har vunnit fighter både verbalt och fysiskt och i anslutning till eventet UFC 223 kastade McGregor en pirra mot en buss. I bussen färdades Khabib Nurmagomedov och andra deltagare. Pirran slog sönder en glasruta och Michael Chiesa och några till skadades. Efter den här incidenten anhölls McGregor, men bråket med Khabib skulle fortsätta senare.

2. UFC hjälper Jon Jones ändra plats i UFC 232

När Jones testades positivt för illegala substanser inför matchen mot svenska Alexander Gustafsson, ryckte UFC ut till hjälp. Matchen skulle hållits i Las Vegas / Nevada. NSAC vägrade att ge Jones licens. UFC och Calfornia State Athletic Division hade däremot inga problem med det. De ville att matchen skulle hållas. Fighten mellan Jones och Gustafsson flyttades till Los Angeles. Jones vann senare mot Gustafsson på teknisk knockout.

1. Bråk som inte slutar när matchen gör det – UFC 229

Matchen mellan Conor McGegor och Khabib Nurmagomedov anses vara en av de största genom tiderna. Det hade även under månaderna innan byggts upp en hätsk stämning mellan de båda. Insatserna var höga och McGregors team angrep Khabib från all håll. Till slut fick ryssen nog. Efter att ha vunnit mot McGregor angrep han teamet. Här brakade det riktigt loss och säkerhetsvakter fick gripa in. Efter den här händelsen stängdes båda deltagarna av.

En snudd på oändlig skandalkälla att ösa ur

Som sagt, det är svårt att välja bara fem kontroverser och rangordna dem. Både Conor McGregor och Dana White skulle kunna få varsin egen artikel.  Dana White har ju för vana att förolämpa alla. Det spelar ingen roll om du är fighter, feminist, journalist eller homosexuell. När det gäller verbal boxning kommer McGregor inte långt efter. Lägg också till att han ibland går till fysisk attack, efter matchslut. Kanske är det därför sporten ökar så pass i popularitet. Människor vill ha drama, både fysiskt och psykiskt. MMA kan leverera båda delarna.

Ta del av diskussionen