Boxningshandskar – Tips & rekommendationer

Boxningshandskar – Tips & rekommendationer

Oavsett om du är intresserad av att börja boxas, eller om du är den som redan tränar boxning kommer du veta att du har ett behov av boxningshandskar. Det betyder kanske inte att du har koll på allt som man måste tänka på.

Ingen fara, det är alltid roligt att lära sig olika och nya saker om sin sport när det finns ett intresse att träna rätt och bli bättre på det man gör.

Det finns faktiskt riktigt mycket att veta om just boxningshandskar. Om du någonsin kommer att veta allt om boxningshandskar låter vi vara osagt. Läser du vidare här får du dock en god och bred introduktion till boxningshandskar, vilket ger dig bättre möjlighet att göra de rätta valen av det som är det viktigaste verktyget för en boxare.

Få svaret på olika frågor och få mer kunskap om boxningshandskar. Vad är boxningshandskar gjorda av? Vilket är den rätta vikten på boxningshandskar? Vilka olika typer finns det och vad används dessa till?

Lär dig de rätta frågorna att ställa dig själv vid köp av boxningshandskar. Vi ger även goda råd och instruktioner, samt rekommenderar några handskar som vi gillar. Sist men inte minst får du förslag på andra redskap att köpa för att få bästa användning av dina boxningshandskar.

Rekommenderade val av boxningshandskar

Här tänkte vi sammanfatta våra rekommendationer av boxningshandskar för olika situationer i boxningen. Skrolla ner för lite tips på hybridhandskar för nybörjaren.

OBS! På grund av COVID-19 är många handskar slut i lager överallt. Vi uppdaterar listan löpande.

Sparringhandskar vi rekommenderar

Hammer Boxhandske Premium Fight är en kvalitetsmodell som passar perfekt till sparring för mindre och medelstora boxare. Ger en bra absorbtion av slag och stötar och har både resår och kardborreknäppning. Den perfekta vikten av 14 oz ger en optimal sparring för de flesta boxare med normal vikt och slagstyrka.

Hammer Premium PU är en boxningshandske skapad för större boxare med lite mera vikt och kraftfull slagstyrka. Handsken är tillverkad i äkta läder och har en stoppning som utvecklats för att erbjuda extra skydd för fingertopparna.

Säckhandskar vi rekommenderar

Abilica Slaghandskar är en säckhandske med mycket hög kvalitet, som kan användas av personer som utöver allt från boxning till andra kampsporter. Denna handske köps av personer som vill ha kvalitet och rörlighet i sin träning.

Hammer Premium PU är valet för dig som vill ha en handske för säckträning och träning på mitsar. Detta är även en boxhandske som med fördel kan, och håller en kvalitet för att, användas både vid träning och tävling.

Hammer X-Shock Lady är en utmärkt handske som designats specifikt för kvinnliga händer. Dessa boxningshandskarna är kvalitativa och erbjuder optimal passform med utmärkt stöd för handled och fingrar.

Tävlingshandskar vi rekommenderar

Hammer Premium Fight 14 oz. är en modell i mycket hög kvalitet som tillverkats i äkta läder. Här får du också fördelen av en klassisk snörad model som ger dig optimal passform. Denna handske finns i storlekarna från 10 oz upp till 14 oz.

Everlast Elite V2 ett bra och ekonomiskt val av tävlingshandskar för boxning. Med mycket bra stöd och vaddering samt ventilation är detta en handske du snabbt kommer förälska dig i.

Adidas Aiba Boxhandskar är gjorda av välkända tillverkaren av sportutrustning Adidas. Som här skapat en boxningshandske med mycket hög kvalitet. Här är ett par AIBA-licensierade boxningshandskar i äkta läder. Dessa finns i storlekarna 10 oz och 12 oz, och blir ett av de bästa valen av tävlingshandskar du kan göra.

All-Around boxningshandskar

När det kommer till all-around handskar eller boxningshandskar för dig som bara vill ha ett par är det lite svårare eftersom de flesta är till för en just aktivitet, men här rekommenderar vi ett par som heter Boxhandske Premium Fitness. Detta är ett par grymma handskar avsedda för nyböjrare. Dem finns på sporttema i alla tre storlekar. De är också relativt billiga jämfört med resten av handskarna här.

Skulle du senare vilja ha mer anpassade boxningshandskar för olika aktiviteter inom boxningen kan dessa vara ett grymt par reservhandskar som du kan nyttja vid behov.

Frågor att ställa vid köp av boxningshandskar

Finns det egentligen så många olika modeller och sorter att välja på? Det finns det verkligen kan vi säga redan nu. Det finns dock några frågor som du kan ställa dig vid inköp av boxningshandskar.

Att investera i handskar för den kampsport du utöver kan vara mycket svårt som nybörjare utan grundläggande kunskaper. Speciellt om sporten i fråga är boxning där det finns så många olika handskar att välja mellan. Det kommer också att vara en smaksak, vilket inte alls gör det hela lättare. Rakt av finns det inget som är helt rätt eller helt fel.

Här finns det dock två huvudfrågor som alla måste ställa sig innan de väljer boxningshandskar:

  1. Vilken typ av träning ska du utföra, vad ska du slå på?
  2. Hur mycket väger du, vilken är din storlek samt hur stark är du?

För att kunna svara på den andra frågan, måste först svaret på den första ges. Med anledning av det kikar vi vidare på de olika sorter och typer av boxningshandskar som finns.

De olika varianterna av boxningshandskar

Faktum är att det finns olika handskar för de flesta kampsporter, men få av dessa är faktiskt lika mångsidiga som boxningshandskar. Detta då de kan användas till träning av en rad andra olika kampsporter. En av de få kampsporter som inte kan utövas med boxningshandskar är MMA, då denna använder handskar med öppning för fingertopparna. Denna artikeln handlar dock om boxningshandkar, så tillbaka till ämnet.

När det kommer till boxningshandskar finns det i princip tre olika varianter. Dessa är sparringhandskar, säckhandskar och tävlingshandskar. Den stora skillnaden mellan dessa är tyngden och storleken. Det är vikten på dina boxningshandskar som avgör vad de passar bäst till och baseras på din egen storlek och styrka.

Ju mera tyngd som finns i dina boxhandskar, desto bättre skydd ger dessa. Anledningen är helt enkelt att det som utgör tyngden är baserat på hur vadderade handskarna är. En nackdel kan vara att de som ger bäst skydd blir för tunga och otympliga för den lättare och mindre boxaren.

Storleksguide för boxningshandskar

Det viktigaste vad gäller boxningshandskar är dock inte vilken typ av handske man väljer, även om det är väldigt viktigt. Det absolut viktigaste är storleken. Det är väldigt viktigt att handsken sitter som den ska.

Boxningshandskar vägs i ounce (oz), uns på svenska. Det finns lättare och mindre boxningshandskar för barn och tyngre handskar för kraftkarlar och tungviktare. Dock finns det en generell indelning av boxningshandskar som följer:

  • 8-10 oz: Denna vikt används oftast vid matcher. Hur som helst kan de vara det perfekta valet för den mindre eller för dig som är nybörjare och ägnar mycket tid med säckträning eller träning på mittsar.
  • 12 oz: Vid denna vikt kan boxningshandskarna användas till lättare sparring, för dig som inte är jätteavancerad och kommit väldigt långt i din boxning. Dessa är också ett av de bättre valen för mittsträning, för att öva slagteknik och slutligen även för konditionsträning på säck.
  • 14 oz: Det generella användningsområdet för denna vikt på boxhandskar är sparring, då de faller inom ett viktområde som lämpar sig för den stora massan av boxare. Det betyder inte detta att de är sämre för rätt boxare vid träning på mitsar eller säck. 14 oz är alltså att rekommendera för nybörjare som bara vill ha ett par handskar.
  • 16 oz: Detta är valet för de tyngre och hårt slående boxarna. Dessa används till sparring med kraftfulla slag. Det bättre valet för personer som slår mycket hårt eller/och med en vikt över 80 kg.

Enkel guide vid köp av boxhandskar

Här kommer en guide som du kan använda dig av när du köper boxningshandskar för att se till att du tänker på det viktiga och inte glömmer kolla något som är viktigt.

Du gör ditt säkra köp av boxningshandskar online

För att få bästa pris samt ett mycket enkelt sätt att jämföra rekommenderar vi att handla på nätet. Visst kan det vara svårt att känna och se passformen när du köper boxningshandskar på nätet, detta är dock sällan ett problem, då du ofta har full returrätt eller ångerrätt och snabbt kan gör ett nytt bättre val.

Enligt lagen som rör distansköp, gäller alltid 14 dagars bytes-, ånger- eller returrätt utan några som helst frågor.

Kvalitet är viktigare än pris

Det första du ska se till vid köp av boxningshandskar är att du får en bra kvalitet. Detta för att dem ska kännas bra att använda, samtidigt som du också minimerar risken för skador. Här är det bästa valet att betala lite extra för en bättre kvalitet. Boxningshandskar med bra kvalitet kan fungera att använda under en lång period.

Valet ligger i materialet

Det finns en rad olika material som används vid tillverkning av boxningshandskar. Allt från syntetiska material till konstläder används. Denna typen av material är naturligtvis billigare. Vi tror att dem också kommer att gå sönder relativt snabbt för en boxare som boxas och tränar regelbundet, speciellt i förhållande till andra material som läder.

Naturligtvis kommer vi rekommendera att du gör valet av de bättre och lite dyrare varianterna som tillverkas i äkta läder. Här får du ofta kvalitet som håller. Dock finns det gånger då konstläder och andra syntetiska material kan vara tillräckligt.

Att välja rätt vikt på handskarna

Det sista viktiga är vikten och storleken på boxhandskarna. Är du den som enbart, eller mestadels, över slagteknik på säck och mitsar samt boxboll kommer det optimala valet att vara en lättare variant.

Är du den som tränar fullt ut och sparrar mycket, kommer valet av tyngre och större boxningshandskar vara det bättre. Även här handlar valet att se till individuell vikt och styrka. Om du är mycket aktiv inom boxning och satsar hårt på denna sport, kan det vara bra att göra valet av ett flertal olika modeller.

Sammanfattning kring boxningshandskar

Det finns massa olika typer av boxningshandskar som passar olika situationer och olika övningar inom just boxningen. För dig som vill ta boxningen seriöst kan det vara bra att skaffa sparringhandskar, säckhandskar och slutligen ett par tävlingshandskar.

För dig som istället kommer in i det och vill ha ett par egna boxningshandskar som kan användas lite när som rekommenderar vi boxningshandskar i 14 oz-vikten.

Ta del av diskussionen