Allt om boxningssäckar

Allt om boxningssäckar

Du som är intresserad av att börja med boxning eller redan tränar för fullt har säkert fått upp intresset för en boxningssäck av någon sort. Du som vill veta allt om boxningssäckar har kommit till precis rätt ställe.

Det finns boxningssäckar som hänger i en ställning, de som står på golvet och givetvis finns också den traditionella slagsäcken som hänger från taket. Den här artikeln handlar om den typen som hänger från taket.

Det finns också boxningssäckar som passar bättre för dam, de som passar bättre för en vuxen boxare och de som är skapta för barn.

Sedan måste du även bestämma var någon stans du vill ha din punching bag – inomhus eller utomhus?

Utöver detta är det viktigt att hitta en slagsäck av hög kvalitet, så att den inte går sönder efter en kort period. Läs vidare och lär dig allt om boxningssäckar.

Naturligtvis rekommenderar vi också bästa boxsäck för damer, herrar och barn i slutet av artikeln.

Vad är en boxningssäck?

Faktum är att boxningssäcken är en av de äldsta träningsredskapen i mänglighetens historia. Anledningen till att den fortfarande ser likadan ut och används flitigt för slagträning är eftersom det är ett så genialiskt träningsredskap.

Detta mycket användbara, praktiska och älskade träningsredskap har många benämningar. Några av de vanligaste är sandsäck, slagsäck, slagpåse, boxsäck samt det vi oftast använder, boxningssäck. Faktum är att även det engelska namnet ”punching bag” används i svenskt tal.

En boxningssäck används för att träna slagstyrka och slagteknik inom sporten boxning, men kan även användas för alla andra kampsporter där slag och sparkar ingår som en komplett teknik. En del använder boxningssäckar för att träna kondition – vilket även det fungerar jättebra.

Material och kvalitet skiljer sig

Precis som med alla saker i livet, finns det även på boxsäckar olika kvalitet. I det fallet handlar det mestadels om det yttre materialet men även de hål och den övriga upphängningsanordningen som håller säcken på plats.

Idag finns det boxningssäckar i äkta skinn, konstläder samt andra syntetiska material. Beroende på hur mycket du använder din slagsäck och hur stark du är, kommer det finnas bättre och sämre val.

De som håller den högsta kvaliteten kommer naturligtvis, enligt oss, vara de som har tillverkats i äkta skinn. Det syns dock också på priset, som då stiger något i jämförelse med andra slagpåsar. Dock kommer ett val i äkta skinn eller läder vara bland det mest prisvärda du kan köpa när det kommer till boxningssäckar.

När det sedan gäller de som skapats i konstläder eller syntetiska material, kan de många gånger vara så att valet av syntetiskt material i din sandsäck medför en hög kvalitet även om det om det inte är läder.

Därav kan även de syntetiska boxsäckarna vissa gånger kosta i klass med säckarna i läder. Du som tränar sporadiskt eller enkel konditionsträning behöver kanske inte lägga så stor vikt på kvalitet och material. Detta medan du som tränar regelbundet, kommer att vara beroende av utrustning som du verkligen kan lita på inte går sönder i första taget.

Varianter av boxningssäcken

Efter kvalitetsfrågan kommer sedan frågan kring de olika typerna av boxningssäckar och varianter av dessa. Här finns det allt från klassiska hängande boxningssäckar till stående slagsäckar på golvet och fästa på ställning med golvstativ.

Naturligtvis kan ett alternativ till den klassiska hängande boxningssäcken vara ett mycket bra val för alla som vill ha en mobil utrustning som lätt kan förflyttas. Ett exempel på det kan vara för dig som vill träna slagteknik och kraftslag både utomhus och inomhus. Denna artikeln handlar om den klassiska hängande boxningssäcken.

För dig som vill ha något annat som går att flytta eller ha i lägenhet, se gärna våra andra artiklar om andra typer av boxningssäckar.

Den klassiska hängande boxningssäcken

Denna artikeln handlar just om den vanliga varianten om boxningssäckar som hängs i taket, alltså en slagpåse som förstärkts med öglor och som hängs upp med kedja och fästes med en kraftfull fästanordning i taket.

Detta är den absolut bästa typen av boxningssäck eftersom man har mer utrymme runt om säcken att röra sig på jämfört med andra typer av boxningssäckar. Tyvärr passar den inte alla då det kan bero på hur mycket vikt ditt tak klarar av. Många hus klarar av åtminstone de lite lättare varianterna av de hängande boxningssäckarna. För dig som bor i lägenhet har vi en artikel för dig.

Läs mer: Boxningssäck för lägenhet

Hur tung boxningssäck?

För att göra det rätta valet av boxningssäck handlar det också om att veta hur tung slagsäck du ska välja och hur lång den ska vara.

När det gäller vikten på en boxningssäck så brukar den minimala gränsen för vuxna gå vid lägst 20 kg. Ditt val av vikt på boxsäck baseras sedan på herr eller dam träning, samt storlek, styrka och vilken typ av träning som du vill utföra. Valet av tyngre boxningssäck faller mer naturligt ju större och starkare du är.

Snabba och lätta slagkombinationer kommer bli bäst vid valet av en lättare boxningssäck, medan träning av kraftslag kommer kräva en tyngre säck. För normalstora män och erfarna boxare brukar den generella vikten ligga på mellan 35-40 kg, medan detta generellt sett är ett maximum för boxningssäck dam.

En måttsticka att gå efter brukar vara att det optimala valet av vikten på en boxningssäck ska uppgå till halva vikten av den som ska använda den för träning. Sikta alltså på att skaffa en boxningssäck som väger ungefär halva av vad du själv väger. Inte under 20 kg och inte över 50 kg gäller de allra flesta.

Rekommenderade boxningssäckar

Hammer Boxing är en av de bästa boxningssäckarna gällande hög kvalitet. Denna har en vikt av 29 kg och är tillverkad i åkta läder för den bästa känslan när du slår mot säcken. Detta är en boxningssäck som passar perfekt gällande vikten även för dam. Den kostar i skrivande stund 1 650 kr.

sporttemas utbud av boxningssäckar är en boxningssäck av slitstarkt syntet. Med den perfekta vikten på max 28 kg levererar Everlast en riktigt grym boxningssäck. Här får du en 102 cm lång säck som passar både för dam och herr. Den kostar i skrivande stund 1 699 kr.

För dig som väger lite mer och vill ha en mer robust boxningssäck på hela 50 kg, som även går att få upp till hela 100 kg, rekommenderar vi Boxsäck 50-100 kg
. Denna är tillverkad i syntetiskt läder. Den har även en kraftfull och säker upphängningsanordning. Säcken är 150 cm lång och har en minsta vikt på 50 kg. För den som vill ha mera vikt kan den fyllas upp till 100 kg med andra tyngre material. I skrivande stund kostar den inte mer än 1 495 kr vilket är väldigt rimligt för den typen av boxningssäck.

Andra rekommenderade boxsäckar

Vi har bara valt ut tre boxningssäckar som fallar oss i smaken lite extra mycket. Generellt sätt rekommenderar vi starkt sporttema.se när det kommer till kampsport utrustning. Kolla gärna in sporttemas utbud av boxningssäckar och jämför för att se om du hittar något som passar dig. Det finns boxningssäckar i alla prisklasser, du kan även sortera på bland annat pris för att hitta något som passar dina förväntningar.

Håll dig uppdaterad på TwitterAnton Johansson

Kimura Crew

MMANytt
Join the discussion