Boxningssäckar

Boxningssäckar

Du som är intresserad av att börja med boxning eller redan tränar för fullt har säkert fått upp intresset för en boxningssäck av någon sort. Du som vill veta allt om boxningssäckar har kommit till precis rätt ställe.

Det finns boxningssäckar som hänger i en ställning, de som står på golvet och givetvis finns också den traditionella slagsäcken som hänger från taket. Den här artikeln handlar om den typen som hänger från taket.

Det finns också boxningssäckar som passar bättre för dam, de som passar bättre för en vuxen boxare och de som är skapta för barn.

Sedan måste du även bestämma var någon stans du vill ha din punching bag – inomhus eller utomhus?

Utöver detta är det viktigt att hitta en slagsäck av hög kvalitet, så att den inte går sönder efter en kort period. Läs vidare och lär dig allt om boxningssäckar i artikeln nedan. Fast vi inleder med att rekommendera våra favoritsäckar just nu så att du snabbt och enkelt kan hitta en som uppfyller dina krav.

Rekommenderade boxningssäckar

Gymgrossistens bästa boxningssäckar:

Master Fitness Boxsäck premium 140 cm

Grymt bra och tålig boxningssäck tillverkad i slagtåligt konstläder. Med en vikt på hela 47 kg och en längd på 140 cm så lämpar den sig perfekt för dig som tränar boxning eller annan kampsport där hårda slag och sparkar flyger högt och hårt. Levereras även med kedja för upphängning. 

Pris: 2.299 kr

Master Fitness Boxsäck premium 120 cm

Ett alternativ till näst intill samma boxningssäck som listades tidigare, fast med en vikt på 40 kg istället och 120 cm lång. Är byggd i samma slagtåliga konstläder och lämpar sig också väldigt bra till dig som vill ha en gedigen säck som inte ger vika i första taget. Levereras också med kedja.

Pris: 2.100 kr

Abilica Punch and Kick

Stark och slittålig boxningsäck tillverkad i vävd slitstarkt PU-material för att tåla båda hårda slag och sparkar. Säcken har en vikt på hela 40 kg och en längd på 130 cm. Lämpar sig väl såväl i hemmet som på gymmet.

Pris: 1.999 kr

UFC Heavy Bag, 20 kg

Är en mindre version av säcken ovan som endast väger 20 kg. Även denna säck är tillverkad i PVC och designad till att vara extremt hållbar. Detta är en boxningssäck du kan lita på i många år. Passar både nybörjare och proffs.

Pris: 1.999 kr

– Du hittar ännu fler boxningssäckar och annan boxningsutrustning på Gymgrossistens hemsida.

Bästa boxningssäckarna från Sportgymbutiken.se:

Boxsäck Gold 15 kg, SportMe

15 kg slagsäck från varumärket SportMe som tillverkar mycket högkvalitativa boxningssäckar. Denna boxningssäck inriktar sig till dig som är nybörjare eller junior pågrund av dessa lite lättare vikt. Tillverkad i slitstarkt konstläder och levereras med kedjor för upphängning. Mycket prisvärd säck!

Pris: 999 kr

Boxsäck, 100 cm, Master Fitness

Lite större boxningssäck med en vikt på hela 25 kg, fortfarande relativt lätt i vikt i jämförelse med t.ex. Master Fitness boxsäck som väger hela 47 kg. Tillverkad i slitstarkt konstläder och lämpar sig bäst mot nybörjare eller dig som varit igång ett kortare tag. Levereras med kedjor.

Pris: 1.599 kr

Boxsäck 20-50 kg, inSPORTline

Hängande boxningssäck från inSPORTline där du själv kan justera vikten på mellan 20 – 50 kg. Den är tillverkad i slitstarkt konstläder och kan fyllas med t.ex. textil, läder eller sand. Lämpar sig utmärkt för boxning, thaiboxning eller övriga kampsporter med slag och sparkar. 

Pris: 1.599 kr

Boxsäck Dymex, Adidas

Adidas Boxsäck Dymex är tillverkad i Dymex-material med extra täta sömmar för att vara extra slittålig. Med en vikt på 28 kg och en längd på 120 cm så är den perfekt för dig som nybörjare eller dig som kommit igång på riktigt med din kampsport. Denna tål rejält med stryk! Levereras med kedjor för upphängning.

Pris: 1.699 kr

Vi rekommenderar starkt att du kikar närmare på Sportgymbutikens kompletta utbud med boxningssäckar då de har ett av de mest välsorterade utbuden på den svenska marknaden idag. Här finns säckar för alla kunskapsnivåer och budgetar.

Sportemas bästa boxningssäckar:

HAMMER BOXING Boxsäck Canvas 80 cm

En lite kortare och lättare boxningssäck som lämpar sig perfekt för nybörjaren eller ungdomen. Tillverkad i Canvas som är extra slitstarkt och tåligt och har en vikt på 19 kg och en längd på 80 cm. Levereras med kedjor för upphängning. 

Pris: 890 kr

HAMMER BOXING Boxsäck Canvas 120 cm

En storebror till den tidigare listade boxningssäcken, även denna ifrån Hammer boxing. Med en vikt på 28 kg och en längd på 120 cm så lämpar sig denna bättre till dig med mer erfarenhet och högre krav! Levereras med kedjor för upphängning. 

Pris: 1.250 kr

Boxsäck 45 kg 150 cm, Gymstick

Tillverkad i syntetiskt läder och med en vikt på hela 45 kg så lämpar sig denna till dig med maximala krav och/eller lång erfarenhet där krav på vikt för att kunna parera hårda slag och sparkar är ett måste. Otroligt prisvärd sett till sina konkurrenter. Levereras med kedjor för upphängning. 

Pris: 1.699 kr

Besök Sportemas boxningssektion för att bläddra bland ännu mer kvalitativa boxningsprylar.

Andra rekommenderade boxsäckar

Ovan har vi valt ut de boxningssäckar som faller oss i smaken lite extra mycket. Generellt sätt rekommenderar vi starkt sporttema.se och Gymgrossisten när det kommer till kampsport utrustning. Båda aktörerna har boxningssäckar i alla prisklasser och för alla åldrar och storlekar.

Vad är en boxningssäck?

Faktum är att boxningssäcken är en av de äldsta träningsredskapen i mänglighetens historia. Anledningen till att den fortfarande ser likadan ut och används flitigt för slagträning är eftersom det är ett så genialiskt träningsredskap.

Detta mycket användbara, praktiska och älskade träningsredskap har många benämningar. Några av de vanligaste är sandsäck, slagsäck, slagpåse, boxsäck samt det vi oftast använder, boxningssäck. Faktum är att även det engelska namnet ”punching bag” används i svenskt tal.

En boxningssäck används för att träna slagstyrka och slagteknik inom sporten boxning, men kan även användas för alla andra kampsporter där slag och sparkar ingår som en komplett teknik. En del använder boxningssäckar för att träna kondition – vilket även det fungerar jättebra.

Material och kvalitet skiljer sig

Precis som med alla saker i livet, finns det även på boxsäckar olika kvalitet. I det fallet handlar det mestadels om det yttre materialet men även de hål och den övriga upphängningsanordningen som håller säcken på plats.

Idag finns det boxningssäckar i äkta skinn, konstläder samt andra syntetiska material. Beroende på hur mycket du använder din slagsäck och hur stark du är, kommer det finnas bättre och sämre val.

De som håller den högsta kvaliteten kommer naturligtvis, enligt oss, vara de som har tillverkats i äkta skinn. Det syns dock också på priset, som då stiger något i jämförelse med andra slagpåsar. Dock kommer ett val i äkta skinn eller läder vara bland det mest prisvärda du kan köpa när det kommer till boxningssäckar.

När det sedan gäller de som skapats i konstläder eller syntetiska material, kan de många gånger vara så att valet av syntetiskt material i din sandsäck medför en hög kvalitet även om det om det inte är läder.

Därav kan även de syntetiska boxsäckarna vissa gånger kosta i klass med säckarna i läder. Du som tränar sporadiskt eller enkel konditionsträning behöver kanske inte lägga så stor vikt på kvalitet och material. Detta medan du som tränar regelbundet, kommer att vara beroende av utrustning som du verkligen kan lita på inte går sönder i första taget.

Varianter av boxningssäcken

Efter kvalitetsfrågan kommer sedan frågan kring de olika typerna av boxningssäckar och varianter av dessa. Här finns det allt från klassiska hängande boxningssäckar till stående slagsäckar på golvet och fästa på ställning med golvstativ.

Naturligtvis kan ett alternativ till den klassiska hängande boxningssäcken vara ett mycket bra val för alla som vill ha en mobil utrustning som lätt kan förflyttas. Ett exempel på det kan vara för dig som vill träna slagteknik och kraftslag både utomhus och inomhus. Denna artikeln handlar om den klassiska hängande boxningssäcken.

För dig som vill ha något annat som går att flytta eller ha i lägenhet, se gärna våra andra artiklar om andra typer av boxningssäckar.

Den klassiska hängande boxningssäcken

Denna artikeln handlar just om den vanliga varianten om boxningssäckar som hängs i taket, alltså en slagpåse som förstärkts med öglor och som hängs upp med kedja och fästes med en kraftfull fästanordning i taket.

Detta är den absolut bästa typen av boxningssäck eftersom man har mer utrymme runt om säcken att röra sig på jämfört med andra typer av boxningssäckar. Tyvärr passar den inte alla då det kan bero på hur mycket vikt ditt tak klarar av. Många hus klarar av åtminstone de lite lättare varianterna av de hängande boxningssäckarna. För dig som bor i lägenhet har vi en artikel för dig.

Läs mer: Boxningssäck för lägenhet

Hur tung boxningssäck?

För att göra det rätta valet av boxningssäck handlar det också om att veta hur tung slagsäck du ska välja och hur lång den ska vara.

När det gäller vikten på en boxningssäck så brukar den minimala gränsen för vuxna gå vid lägst 20 kg. Ditt val av vikt på boxsäck baseras sedan på herr eller dam träning, samt storlek, styrka och vilken typ av träning som du vill utföra. Valet av tyngre boxningssäck faller mer naturligt ju större och starkare du är.

Snabba och lätta slagkombinationer kommer bli bäst vid valet av en lättare boxningssäck, medan träning av kraftslag kommer kräva en tyngre säck. För normalstora män och erfarna boxare brukar den generella vikten ligga på mellan 35-40 kg, medan detta generellt sett är ett maximum för boxningssäck dam.

En måttsticka att gå efter brukar vara att det optimala valet av vikten på en boxningssäck ska uppgå till halva vikten av den som ska använda den för träning. Sikta alltså på att skaffa en boxningssäck som väger ungefär halva av vad du själv väger. Inte under 20 kg och inte över 50 kg gäller de allra flesta.

Håll dig uppdaterad på Twitter


Petter Öhrling

Anton Johansson

Kimura Crew

MMANytt
Ta del av diskussionen