Boxningssäckar

Boxningssäckar

Du som är intresserad av att börja med boxning eller redan tränar för fullt har säkert fått upp intresset för en boxningssäck av någon sort. Du som vill veta allt om boxningssäckar har kommit till precis rätt ställe.

Det finns boxningssäckar som hänger i en ställning, de som står på golvet och givetvis finns också den traditionella slagsäcken som hänger från taket. Den här artikeln handlar om den typen som hänger från taket.

Det finns också boxningssäckar som passar bättre för dam, de som passar bättre för en vuxen boxare och de som är skapta för barn.

Sedan måste du även bestämma var någon stans du vill ha din punching bag – inomhus eller utomhus?

Utöver detta är det viktigt att hitta en slagsäck av hög kvalitet, så att den inte går sönder efter en kort period. Läs vidare och lär dig allt om boxningssäckar i artikeln nedan. Fast vi inleder med att rekommendera våra favoritsäckar just nu så att du snabbt och enkelt kan hitta en som uppfyller dina krav.

Rekommenderade boxningssäckar

Gymgrossistens bästa boxningssäckar:

UFC MMA Heavy Bag

Väger 36 kg och har utvecklats specifikt för alla sorters kampsporter, från boxning till Muay Thai. Säcken är av högsta möjliga kvalitet, tillverkade i PVC och fylld med textil och sand. Tyngden innebär att den kan stå emot hårdare slag och sparkar vilket gör den perfekt för de som tränar kampsport seriöst.

UFC Heavy Bag

Är en mindre version av säcken ovan som endast väger 20 kg. Även denna säck är tillverkad i PVC och designad till att vara extremt hållbar. Detta är en boxningssäck du kan lita på i många år, oavsett om du har den hemma eller på gymmet. Passar både nybörjare och proffs.

Everlast Muay Thai Heavy Bag

En boxningssäck för dig som tränar boxning och thaiboxning på hög nivå. Säcken väger 36 kg och är 167 cm hög och hängs upp med kedjor som medföljer i beställningen. Även om säcken är utvecklad för proffs anser vi att den passar alla oavsett erfarenhet och den duger mer än väl som boxningssäck för motion på ett gym.

Master Fitness Boxsäck

En stilren och slitstark boxningssäck för nybörjare så väl som proffs. Tillverkad i slitstarkt syntetmaterial och med 2 års garanti (även för professionellt bruk) innebär att detta är en boxningssäck du kan använda dig av under många år framöver. Den är dessutom riktigt bra prissatt med tanke på den höga kvalitet som säcken håller.

– Du hittar ännu fler boxningssäckar och annan boxningsutrustning på Gymgrossistens hemsida.

Bästa boxningssäckarna från Gymsportbutiken.se:

Long John, Budo-Nord

Budo-Nord är Nordens ledande varumärke inom kampsport och deras Long John boxningssäck är en storfavorit. Säcken är lång (som namnet avslöjar) tung och perfekt för både gym och proffs. Säcken är tillverkad i nylonväv och levereras fylld och komplett med både kedjor och upphängning.

Muay Thai Heavy Bag, Everlast

En riktigt bra boxningssäck från etablerade aktören Everlast. Säcken väger 50 kg och har en profil som är tunnare än många andra säckar vilket möjliggör för precisionsträning. Denna boxningssäck kommer man långt med, vare sig du tränar boxning, MMA, eller Muay Thai.

Stående Boxsäck, inSportLine

170 cm hög stående boxningssäck som lämpar sig bra för hemmet men även i gymmet. Säcken kan fyllas med sand upp till 50 kg och kommer snart bli din nya sparringpartner. Eftersom säcken står på marken/glovet kräver den ingen upphängning och kan lätt monteras inomhus.

Flexibag, Abilica

En ganska enkel boxningssäck vars vikt kan anpassas mellan 22 och 40 kg. På grund av sin enkla design och relativt låga vikt är denna säck bäst för nybörjare som vill ha en boxningssäck hemma, något priset på boxsäcken speglar.

Vi rekommenderar starkt att du kikar närmare på Gymsportbutikens kompletta utbud med boxningssäckar då de har ett av de mest välsorterade utbuden på den svenska marknaden idag. Här finns säckar för alla kunskapsnivåer och budgetar.

Sportemas bästa boxningssäckar:

Hammer Boxing

Är en av de bästa boxningssäckarna gällande hög kvalitet. Denna har en vikt av 29 kg och är tillverkad i åkta läder för den bästa känslan när du slår mot säcken. Detta är en boxningssäck som passar perfekt gällande vikten även för dam. Den kostar i skrivande stund 1 650 kr.

Boxsäck 50-100 kg

Rekommenderar vi för dig som väger lite mer och vill ha en mer robust boxningssäck på hela 50 kg, som även går att få upp till hela 100 kg. Den har även en kraftfull och säker upphängningsanordning och är 150 cm lång.

Slagsäck MP06

En robust boxningssäck som är 180 cm hög och väger hela 70 kg vilket betyder att den måste monteras korrekt på en yta som orkar med vikten. Den höga vikten gör även att boxningssäcken passar bra för de som är lite större och har stor kraft bakom sina slag och sparkar.

Besök Sportemas boxningssektion för att bläddra bland ännu mer kvalitativa boxningsprylar.

Andra rekommenderade boxsäckar

Ovan har vi valt ut de boxningssäckar som faller oss i smaken lite extra mycket. Generellt sätt rekommenderar vi starkt sporttema.se och Gymgrossisten när det kommer till kampsport utrustning. Båda aktörerna har boxningssäckar i alla prisklasser och för alla åldrar och storlekar.

Vad är en boxningssäck?

Faktum är att boxningssäcken är en av de äldsta träningsredskapen i mänglighetens historia. Anledningen till att den fortfarande ser likadan ut och används flitigt för slagträning är eftersom det är ett så genialiskt träningsredskap.

Detta mycket användbara, praktiska och älskade träningsredskap har många benämningar. Några av de vanligaste är sandsäck, slagsäck, slagpåse, boxsäck samt det vi oftast använder, boxningssäck. Faktum är att även det engelska namnet ”punching bag” används i svenskt tal.

En boxningssäck används för att träna slagstyrka och slagteknik inom sporten boxning, men kan även användas för alla andra kampsporter där slag och sparkar ingår som en komplett teknik. En del använder boxningssäckar för att träna kondition – vilket även det fungerar jättebra.

Material och kvalitet skiljer sig

Precis som med alla saker i livet, finns det även på boxsäckar olika kvalitet. I det fallet handlar det mestadels om det yttre materialet men även de hål och den övriga upphängningsanordningen som håller säcken på plats.

Idag finns det boxningssäckar i äkta skinn, konstläder samt andra syntetiska material. Beroende på hur mycket du använder din slagsäck och hur stark du är, kommer det finnas bättre och sämre val.

De som håller den högsta kvaliteten kommer naturligtvis, enligt oss, vara de som har tillverkats i äkta skinn. Det syns dock också på priset, som då stiger något i jämförelse med andra slagpåsar. Dock kommer ett val i äkta skinn eller läder vara bland det mest prisvärda du kan köpa när det kommer till boxningssäckar.

När det sedan gäller de som skapats i konstläder eller syntetiska material, kan de många gånger vara så att valet av syntetiskt material i din sandsäck medför en hög kvalitet även om det om det inte är läder.

Därav kan även de syntetiska boxsäckarna vissa gånger kosta i klass med säckarna i läder. Du som tränar sporadiskt eller enkel konditionsträning behöver kanske inte lägga så stor vikt på kvalitet och material. Detta medan du som tränar regelbundet, kommer att vara beroende av utrustning som du verkligen kan lita på inte går sönder i första taget.

Varianter av boxningssäcken

Efter kvalitetsfrågan kommer sedan frågan kring de olika typerna av boxningssäckar och varianter av dessa. Här finns det allt från klassiska hängande boxningssäckar till stående slagsäckar på golvet och fästa på ställning med golvstativ.

Naturligtvis kan ett alternativ till den klassiska hängande boxningssäcken vara ett mycket bra val för alla som vill ha en mobil utrustning som lätt kan förflyttas. Ett exempel på det kan vara för dig som vill träna slagteknik och kraftslag både utomhus och inomhus. Denna artikeln handlar om den klassiska hängande boxningssäcken.

För dig som vill ha något annat som går att flytta eller ha i lägenhet, se gärna våra andra artiklar om andra typer av boxningssäckar.

Den klassiska hängande boxningssäcken

Denna artikeln handlar just om den vanliga varianten om boxningssäckar som hängs i taket, alltså en slagpåse som förstärkts med öglor och som hängs upp med kedja och fästes med en kraftfull fästanordning i taket.

Detta är den absolut bästa typen av boxningssäck eftersom man har mer utrymme runt om säcken att röra sig på jämfört med andra typer av boxningssäckar. Tyvärr passar den inte alla då det kan bero på hur mycket vikt ditt tak klarar av. Många hus klarar av åtminstone de lite lättare varianterna av de hängande boxningssäckarna. För dig som bor i lägenhet har vi en artikel för dig.

Läs mer: Boxningssäck för lägenhet

Hur tung boxningssäck?

För att göra det rätta valet av boxningssäck handlar det också om att veta hur tung slagsäck du ska välja och hur lång den ska vara.

När det gäller vikten på en boxningssäck så brukar den minimala gränsen för vuxna gå vid lägst 20 kg. Ditt val av vikt på boxsäck baseras sedan på herr eller dam träning, samt storlek, styrka och vilken typ av träning som du vill utföra. Valet av tyngre boxningssäck faller mer naturligt ju större och starkare du är.

Snabba och lätta slagkombinationer kommer bli bäst vid valet av en lättare boxningssäck, medan träning av kraftslag kommer kräva en tyngre säck. För normalstora män och erfarna boxare brukar den generella vikten ligga på mellan 35-40 kg, medan detta generellt sett är ett maximum för boxningssäck dam.

En måttsticka att gå efter brukar vara att det optimala valet av vikten på en boxningssäck ska uppgå till halva vikten av den som ska använda den för träning. Sikta alltså på att skaffa en boxningssäck som väger ungefär halva av vad du själv väger. Inte under 20 kg och inte över 50 kg gäller de allra flesta.

Håll dig uppdaterad på TwitterAnton Johansson

Kimura Crew

MMANytt
Join the discussion