Börja träna judo

Börja träna judo

Judo är en kampsport som kommer från Japan och som uppfanns år 1882 av Jigoro Kano. Jigoro Kano hade tidigare tränat flera olika jujutsu-stilar på en högre nivå men sökte efter en kampsport där man använde sinnet när man utövade kampsporten.

När Jigoro Kano utvecklade den nya kampsporten judo så tog han det bästa från jujutsu, sumobrottning och västerländsk brottning och formade dessa tekniker att passa judo. Judo är en kampsport utan slag eller sparkar. Istället går Judo ut på att man fäller sina motståndare med olika kast och sedan genom olika grepp håller fast sin motståndare tills denna ger upp.

Judo, som för övrigt betyder den följsamma vägen, blev snabbt en mycket populär kampsport i Japan och utövas idag av både män, kvinnor och barn. Judo blev med tiden också en tävlingssport och som sport kom judon till Sverige på 1950-talet. Många tränar också judo för konditionens och smidighetens skull då man använder kroppsrörelser i kombination med snabbhet för att fälla sin motståndare.

Så fungerar judo

Judo kräver inga speciella förkunskaper utan alla kan lära sig judo, även mindre barn då judo som kampsport inte innehåller några slag eller sparkar. Dock så kan barn under 6 år inte uppgradera sina bälten. Judo utövas även av personer som ha nedsatt syn och är en gren som ingår i paralympiska spelen.

Judo utövas på en matta, oftast en skumgummimadrass. Träningen delas upp i två delar, dels kata, där du själv utför olika träningsmoment och dels randori, som innebär att du fritt tränar olika tekniker mot en motståndare. Träningen går ut på att du använder motståndarens rörelser och kraft emot honom genom att få motståndaren ur balans. Det innebär att även en mindre person kan använda en större motståndarens kraft för att fälla honom eller kasta honom i mattan.

När man tävlar i judo så tävlar man på en matta som har ett matchområde som är på 8 m x 8 m. Man tävlar mot motståndare i samma viktklass och samma åldersgrupp, oavsett vilken gradering man har. En match pågår i 4 minuter eller till någon ger upp. Man kan vinna genom att samla på sig mest poäng eller genom att motståndare blir diskvalificerad, vilket sker efter tre varningar. Varningar delas ut om man lämnar matchområdet under matchen, osportsligt beteende eller om någon utför ett farligt kast. Poäng får den tävlande som genomför ett godkänt kast och genom att man håller fast sin motståndare i minst 20 sekunder. Man kan även vinna om man får in ett halslås eller ett armgrepp på sin motståndare och denna väljer att ge upp.

Graderingar

För att stiga i nivåer i judo så tränar man olika tekniker för att kunna uppnå en gradering och ett nytt bälte. Som nybörjare så börjar man med ett vitt bälte runt midjan och allt eftersom man klarar av de tester som sker i samband med graderingarna så flyttas man upp en nivå och får därefter ett nytt bälte i en ny färg tills man får ett brunt bälte, vilket är den högsta gradering som judoklubben själv kan godkänna.

För högre graderingar så ansvarar inte längre klubben för graderingarna utan istället så är det en riksgraderingskommitté hos Svenska Judoförbundet som man får utföra tester inför och som godkänner om man blir uppflyttad. På de högre nivåerna så kan du erhålla svart bälte med 1 upp till 5 dan. Nästa gradering är till vit och rött bälte, 5 upp till 8 dan. Slutligen på den sista nivån så kan du erhålla det röda bältet och 9-10 dan. För att kunna erhålla den högsta graderingen så ska du också godkännas av det internationella judoförbundet där även Kodokans president medverkar. Idag så har cirka 15 personer den högsta graderingen, 9-10 dan.

Detta behöver du köpa för att träna judo

När du ska träna judo så behöver du köpa en judodräkt som består av en jacka, byxor och ett bälte. Denna judodräkt är tillverkat i tjockt tyg så att den håller för alla kast som du utsätts för under träningen. Det finns en mängd olika judodräkter att välja mellan, även judodräkter som är framtagna med 3D teknik så att de följer alla de rörelser som finns inom judo.

Tyvärr brukar även instegsmodellerna kosta en del. Vi rekommenderar att kolla Sporttemas utbud av judodräkter. Ett enklare tandskydd som inte är i vägen men skyddar en hel del mot fall eller annat tryck mot tänderna rekommenderar vi också att du skaffar.

Läs mer: Tandskydd för judo

En judodräkt består vanligtvis av en vit eller blå jacka och vita eller blåa byxor. Därefter så behöver du ett bälte i den färg som motsvarar din gradering. Som nybörjare så fungerar det att köpa de lite billigare judodräkterna men när du börjar bli en avancerad judoutövare så finns det dyrare judodräkter att hitta som bidrar till en bättre rörelsefrihet.

Hitta en judoklubb nära dig

Judoklubbar finns belägna i de flesta större städerna över hela landet. Ute på landsbygden så brukar olika organisationer anordna judoträning i exempelvis skolans gymnastikhall eller i kommunernas lokaler. Du kan hitta närmaste judoklubb genom att söka på nätet.

Du kan också kontakta Svenska Judoförbundet och fråga var du hittar närmaste judoklubb på din ort.

Ta del av diskussionen