Allt om Boxboll, Päronboll och Speedbags

Allt om Boxboll, Päronboll och Speedbags

Boxboll, en boxares bästa vän. Boxbollar, som även kallas för Päronboll och Speedbags, är en av de roligaste boxningsövningarna enligt oss, när du väl lärt dig hur man gör.

Att träna på en boxboll kan se svårt ut men fördelarna med speedballs är fantastiska. För att du ska kunna utnyttja boxbollen ordentligt kommer vi att presentera fördelarna med träningen, lära dig hur du gör och steg för steg visa dig fem grymma övningar. För att du enkelt ska kunna köpa en egen boxboll har vi även länkat till de bästa på marknaden.

En boxboll eller slagboll kallas även för päronboll. Det tack vare att den har formen av ett päron. En boxboll är en mindre boll som används för att öva upp din teknik och din snabbhet. Det är ett bra komplement till en vanlig boxningssäck. En boxboll kan du sätta fast i en ställning som fästs i väggen. Det finns även boxningsställningar där du har både en päronboll och en hängande boxningssäck. Det är ett mycket vanligt träningsredskap inom boxning.

UFC Speedball Wall – den päronboll vi rekommenderar

Boxboll/päronboll från UFCUFC Speedball Wall är en päronboll som utvecklats av UFC för hastighetsträning samt ögon-hand-koordination. Det är en fantastiskt bra boxboll som tillverkats av ett av de största varumärkena inom kampsport någonsin, UFC. Päronbollen fäster du enkelt i väggen eller i taket och eftersom den inte väger särskilt mycket eller kommer utstå för mycket tunga sparkar är den lättare att montera än en traditionell boxningssäck.

  • (Denna päronboll finns även tillgänglig hos Sporttema!)

Fördelar och nackdelar med boxboll

Det finns många fördelar med att skaffa dig en boxboll. Med en slagboll kan du nämligen träna upp din teknik och din snabbhet på ett mycket bra sätt. Du förbättrar även din uthållighet och din styrka. Att träna med en boxboll förbränner även en hel del kalorier, i alla fall om du tränar 30 minuter eller mer. Detta beror helt enkelt på att du rör hela din kropp och då särskilt dina armar och fötter.

En annan fördel med en boxboll är att det är något som passar alla. Det är ett träningsredskap som går att använda oavsett om du är amatör eller ett proffs. Det är också ett grymt roligt sätt att träna på. Med en boxboll kan du rensa tankarna och, så att säga, få ut negativ energi ur din kropp. Det finns inte så många nackdelar med en boxboll. Det enda kan vara att du måste göra åverkan på väggen om du ska sätta upp den med en ställning. Men köper du en boxställning med slagboll så slipper du det problemet.

Boxboll är ett bra alternativ

Det går att träna teknik och snabbhet på flera sätt, men att göra det med en boxboll är extra bra. Det eftersom det även är kul under tiden du gör det. Du kommer märka att tiden bara flyger iväg medan du använder den. Sedan så kan du även på kort tid bränna rejält med kalorier, samt att det ger en känsla av terapi. Man kan se en päronboll som ett bra komplement till att slå på en boxningssäck eller slagdocka.

Vilka boxbollar är bäst?

När du ska köpa en päronboll eller speedbag, så finns det olika alternativ. Många gånger är det så att du måste köpa boll och ställning separat. Dock finns det kompletta paket att satsa på. Som ett exempel har du Päronboll / Speedboll vägg. Då får du en platta och ram som fästs i väggen samt en boll som väger 300 gram och är tillverkad i slitstarkt syntetiskt läder.

Det finns även stående boxbollar, men de är inte så stabila. De passar främst till barn, som inte har lika hårda slag. Om du väljer att köpa en ställning med både päronboll och slagsäck så gör du ett smart val. Då får du två träningsredskap i ett köp.

Med det sagt finns det två praktiska lösningar. Du kan nämligen köpa en stående boxningssäck vilken möjliggör många liknande träningsmetoder. Idag kan man även köpa en ställning med flera anpassningsbara slagytor – vi föredrar Boxheist Fit då den är stabil och passar alla oavsett längd, styrka och erfarenhet.

Komplettera med bra träningstillbehör

När du ska träna boxning, via en slagsäck eller en boxboll så är det bra att även ha ett par bra boxningshandskar. Dessutom kan det vara bra att köpa till lindor. Du kan också satsa på handwraps, som ger ett extra stöd till dina handleder och händer. Ska du satsa fullt ut på boxning och börja sparra kan det även vara bra att satsa på skydd, mitts, tandskydd med mera.

Tips på hur du ska slå på en päronboll

Det finns en del tekniker du kan ta till dig för att få ut det mesta av träningen med din boxboll. Ha inte en knuten näve och slå med dina knogar. I alla fall inte om du är nybörjare. Du kommer då att förlora kontrollen och slå för hårt eller för snabbt. Håll båda dina händer nära boxbollen. Genom att göra det så kan du slå på den utan att behöva sträcka på dina armar. Om du håller händerna för långt från den, så kommer det bara göra att du slår för hårt.

När en hand slår på bollen, så ska du ha den andra väntandes rakt under bollen. Ett annat tips är att slå i små cirklar. Din hand ska alltså göra små cirklar i luften när du är på väg att slå till boxningsbollen. Se även till så att du hittar rätt rytm. Nybörjare kan köra med höger-höger-vänster-vänster. Det innebär att du slår två gånger med din högra hand, sedan två gånger med vänstra och sedan repetera.

Ta del av diskussionen