Börja träna boxning

Börja träna boxning

Att börja med boxning kommer vara mycket intressant, spännande och lite tufft. Här handlar detta om en slagsport där det gäller att använda knytnävarna för att träffa motståndaren med slag. Ja, detta eller tills den ena boxaren knockar sin motståndare och vinner på knockout.

I nutid fungerar det dock lite annorlunda. Boxning är en otroligt bra sport för att öva upp färdigheter som teknik och kondition. Många väljer därför att träna boxning för konditionens skull eller just för att det är roligt. Det är helt okej att inte sparra (boxas i ringen), det är många som inte gör.

När du själv eller ditt barn har ett intresse av att börja med boxning, kommer det vara en hel det att tänka på och saker du behöver veta. Är boxning en säker sport? Vad kostar det att börja boxas? Vilken utrustning kommer att behövas? Hur är det att träna eller tävla i boxning?

Läs vidare så ger vi svaren på dessa frågor och mycket mer och glöm inte att köpa rätt boxningsutrustning så att du inte skadar dig i onödan. Som tur är finns det idag två riktigt bra aktörer i branschen som erbjuder kvalitativa boxningshandskar, -säckar och annan utrustning till kampsporter.

  • Gymgrossiten kampsport – ett stort utbud boxningssäckar, handskar och diverse skydd. Dessutom all annan träningsutrustning du kan tänkas behöva.
  • Sporttema kampsport – en mindre nisch-butik som erbjuder billiga men kvalitativa träningskläder och kampsportsutrustning. Denna butik är ofta ett bra val för nybörjare.

Boxning – Historia till dagens moderna sport

Boxning är en av de äldsta och mest intressanta kampsporterna. Här var denna sport, tillsammans med brottning, redan inkluderade i de antika Olympiska Spelen. Runt slutet av 1800-talet introducerades boxning med handskar, men detta skulle fortfarande ta lång tid innan det blev mera regel än undantag.

Idag följer boxningen en uppsättning av regler som kan härledas till Queensberryreglerna sedan 1867. De första matcherna inom boxning pågick ända till en av de två vann på knock-Out eller att någon gav upp. Efter detta blev det 15-ronder per match som sedan gick ned till 12 ronder.

Då hade boxningens historia redan kommit till slutet av 1980-talet. Boxningsförbund, världsmästare och olika viktklasser hade skapats. Idag är boxning en mycket spännande, intressant och organiserad sport och träningsmetod.

Så tränar du boxning

Att börja med boxning och att träna boxning, är inte bara att ge sig upp i ringen och fajtas. Här handlar det om allt från konditionsträning och styrketräning till koncentrationsövningar och sist men inte minst slagteknik och fotarbete. Ja, även om det ser enkelt ut så är boxning en ganska så komplicerad sport som innehåller många olika delar.

  • Konditionsträning: Denna stora del av träningen handlar om löpning, hopprep samt motionscykel för att bara ta några få exempel på vad konditionsträning inom boxning handlar om. Samma konditionsträning används också de gånger en boxare måste tappa vikt inför en match i sin viktklass.
  • Styrketräning: Precis som vanligt handlar detta om att bygga sig stark och omvandla fett till effektiva muskler. Vad som gäller är dock att träna klokt, så att du skapar långa smidiga och snabba muskelgrupper, istället för att bara bygga för utseendets skull.
  • Koncentrationsträning: Den koncentrationsträning som ingår i boxningsträning, går ut på att skapa ett stabilt psyke, där det alltid finns en chans att övervinna det motstånd du står inför. Del av koncentrationsträning kan också vara fysisk i form av hopprepsträning som också kan vara mycket psykiskt påfrestande.
  • Slagteknik och fotarbete: Detta är naturligtvis det roligaste och mest nödvändiga inom sporten boxning, vilket också gör att stora delar av träningen berör detta. Här kan det handla om skuggboxning, boxning mot säck eller päronboll samt även boxning i ring med en sparringpartner.

Alla dessa delar kommer att ingå för de som vill börja med boxning. Dock är det så att de allra yngsta alltid kommer att känna boxningen mera som en lek än en allvarlig sport. Precis som det ska vara för att skapa ett genuint intresse och för att alla som deltar ska känna en glädje med sitt intresse för sporten.

Så hittar du en boxningsklubb

I dagens moderna värld av olika typer av kampsport, är kanske boxning den sport som är mest utvecklad och synlig. Nästan alla stora och medelstora svenska städer har en eller flera boxningsklubbar. Med det sagt kommer det bästa valet för den som vill börja med boxning, vara att besöka sin lokala klubb.

Vid det första besöket behöver du enbart ha reguljära träningsskor och gymnastikkläder. Det finns i princip alltid möjligheter att prova gratis, och att låna den övriga utrustningen som behövs för detta. Om du vill ha råd och hjälp med att välja boxningsklubb, kan du vända dig till Svenska Boxningsförbundet.

Utrustning för att börja träna boxning

Om det sedan är så att du eller ditt barn skulle fastna för både den besökta klubben och önskar börja med boxning. Ja, då är det dags att tänka på inköp av den utrustning som behövs. Faktum är att boxning inte alls är någon dyr sport, och vi börjar enbart med det grundläggande behovet.

  • Boxningshandskar: Detta är något som alla har ett behov av, då du helst ser att bara du har svettats i de handskar du använder. Här finns det olika kvalitet på dessa, där du finner dessa för barn med start runt 300 kronor och uppåt. När det sedan gäller högre kvalitet och boxningshandskar för vuxna, så ligger priset från cirka 500 kronor och för mycket hög kvalitet kan du få betala ett par tusenlappar.
  • Träningsskor: Här går det alldeles utmärkt att använda vanliga träningsskor från början, medan det också finns speciella märken och modeller som kan köpas specifikt för boxning.
  • Shorts: Om du eller ditt barn inte vill använda vanliga träningskläder och shorts, finns även här ett speciellt utbud av boxningsshorts. Som vanligt finner du dessa i olika kända och okända märken, vilket också sätter priset och kvaliteten på dessa.
  • Hjälm och andra skydd: Detta är egentligen inget som du behöver köpa, utan något som boxningsklubben vanligtvis erbjuder vid boxning i ring. Vill du ändå investera i detta finns de i boxningsbutiker online.

Läs gärna vår artikel om boxningshandskar eller vår artikel om just boxningshandskar för barn.

Börja med boxning – Säkerhet och skydd

När boxningen först introducerades i den moderna världen, var detta en mycket osäker sport. Faktum var att de flesta kamper och matcher utfördes utan handskar. Numera är det dock lag på att handskar måste användas inom denna sport.

Det är också bara proffsboxning som utförs utan huvudskydd. Detta gör att du som funderar på att låta ditt barn börja med boxning, kan vara säker på att allt det skydd som krävs för att göra sporten säker finns i dagens moderna boxning. Boxning är för oss som tränar i Sverige på en klubb alltså inte alls så farlig som den ser ut på TV.

Ta del av diskussionen