Börja träna karate

Börja träna karate

Karate är idag en av de populäraste kampsporterna i Sverige men har sitt ursprung i Japan, ön Okinawa för att vara exakt. Vill du kombinera träning, socialt umgänge och få chansen att lära dig självförsvar, då kan du med fördel testa på karate. Sporten har väldigt många fördelar som stärker dig som människa.

Med karate tränar du hela kroppen, du blir smidig, snabb och stark och övar upp din koordination och mentala styrka. Det kräver ett visst fokus som du även har nytta av i andra situationer. Du lär dig ett effektivt självförsvar, lär känna din kropp på ett bättre sätt och får ett bra lugn.

Träna karate på din nivå

En stor fördel med karate är att tjejer och killar tränar tillsammans vilket bildar en härlig gemenskap. Du väljer själv vilken nivå du vill lägga dig på. Kanske vill du bara träna för motionens skull eller satsa seriöst? Ledarna tar hänsyn till dina förutsättningar, förkunskaper och mål när de lägger upp träningarna.

Det som är bra med karate är att det är en sport för alla åldrar. Du tränar barfota och i början räcker det med vanliga träningskläder. Det är alltså inte nödvändigt att införskaffa en massa dyr utrustning vid starten. Den traditionella vita dräkten som används kallas Gi och går att köpa på Sporttema för överkomliga priser. Prisklasserna på vuxenstorlekar börjar på 520 kr i skrivande stund vilket är ett bra pris. Se Sporttemas utbud här.

Förutom själva dräkten och bälte (som i många fall följer med dräkten) finns det även annan skyddsutrustning du kan köpa till, vilket vi starkt rekommenderar. Detta inkluderar benskydd och suspensoar. På nätet finns det flera butiker som specialiserar sig på kampsport, och som säljer all nödvändig utrustning du kan behöva. Vi har grävt lite och rekommenderar detta benskyddet då det håller en rimlig prisklass och kommer från välkända Budo-Nord samt denna suspensoaren då den är simpel, billig och också den från välkända Budo-Nord.

Att hitta ett riktigt bra tandskydd är också viktigt. Läs gärna vår artikel om tandskydd för kampsporter. Vi har även artiklar om just karateskydd. Läs även vår artikel om bästa karatedräkten samt om bästa karatehandskarna.

Hitta en klubb eller förening

De allra flesta karateföreningar i Sverige tillåter folk av båda könen och i alla åldrar. Oftast delas grupperna in efter ålder, alltså barn, ungdomar och vuxna. De flesta har nystartsgrupper för nybörjare med jämna mellanrum året om. Börja med att kontakta en klubb i ditt närområde för att se vad som erbjuds.

På Swekarate.se är det möjligt att söka efter klubbar i ditt distrikt. Här kan du få fram både telefonnummer, adress och länk till deras hemsida. I stort sätt alla klubbar ger dig möjligheten att provträna ett par gånger innan du bestämmer dig för att bli medlem. Vissa kräver föranmälan, andra inte.

När du väl bestämt dig för att bli medlem i en klubb är det vanliga att du betalar en årsavgift för att träna. Denna brukar bestämmas av ålder, där barn betalar lägst avgift. Är du en förälder som endast tränar tillsammans med ditt barn betalar du normalt också en lägre avgift.

Bälten inom karate

Även om du är nybörjare inom karate är du säkert medveten om att det finns olika bälten vilka visar vilken nivå du ligger på. Det svarta rankas högst och är således det mest eftertraktade. Det är inte nödvändigt att stiga i graderna, utan det är något som du väljer helt själv.

Det vita bältet har ingen gradering och det är här alla börjar. Sedan finns det 10 stycken bälten i stigande ranking. Antalet grader kan dock variera lite beroende på vilken typ av karate du sysslar med. Röda bältet har första rank och för att få detta måste du visa upp bestämda övningar.

De färgerna som följer efter är orange, gult och grönt. För att stiga i graderna ska du kunna vissa upp en så kallad Kata och en Kumite. På föreningarnas hemsida hittar du oftast information om vilka som ska utföras. Byter du förening får du behålla det bälte som du hade innan.

Hur får jag ett högre bälte?

Om du verkligen vill satsa på karate och kämpa för att ta de olika bälten som finns måste du vara beredd på att träna hårt. Normalt så får du chansen att vid slutet av varje termin bevisa dina färdigheter för en certifierad instruktör. Är du riktigt duktig kan du få chansen att avancera två nivåer.

Innan du får chansen till gradering måste du uppfylla en del träningskrav. Dessa varierar beroende på vilken nivå det handlar om. Det är också skillnad beroende på om du är över eller under 13 år. Oftast har föreningen en eller ett par tränare som är godkända för att hantera detta.

För att du ska få chansen att testa för svart bälte krävs det att du har tränat i minst 5 år. Att få svart bälte betyder inte att du är fullärd inom karate. Det innebär endast att du nu behärskar alla grundtekniker. Du kan sedan stiga ytterligare flera grader inom svart bälte.

Sammanfattning

Du är aldrig för ung eller för gammal för att börja med karate utan det är en sport som passar alla åldrar. En stor fördel är därför att du kan träna tillsammans med dina barn. Om du vill testa på sporten är första steget att kontakta en klubb, förslagsvis i närheten där du bor.

Oftast kan du komma och provträna ett par gånger innan du måste besluta dig för att bli medlem. Du väljer själv om du vill träna för skojs skull eller om du vill satsa på att tävla och stiga i gradering. Karate är en rolig och bra träning för både kropp och psyke.

Ta del av diskussionen

1 kommentar