Börja träna kickboxning

Börja träna kickboxning

I denna artikeln ska vi gå igenom vad du ska tänka på när du börjar träna kickboxning, vad du behöver för utrustning samt hur du hittar en bra kickboxningsklubb.

Kickboxning, eller sparkboxning som det även kallas, är en sport som kom att växa fram i USA under 1970-talet. Sporten skapades för att flera olika stilar inom stående kampsport skulle kunna mötas med gemensamma regler. Kickboxning kombinerar flera olika slagtekniker från boxningen med olika sparktekniker från karaten. Med tiden har kickboxning utvecklats och är idag en fristående sport. Det går att börja med kickboxning redan från 15 års ålder. Det går även att börja tidigare, men då är det lättare form av kickboxning med mycket liten kontakt med motparten.

Vad behöver du för att börja träna?

Om du är en nybörjare inom sporten så behöver du inte vara så avancerad i ditt val av utrustning. Det räcker bra att till en början ha på dig träningsbyxor eller shorts och en t-shirt. Det du bör tänka på är välja åtsittande men elastiska plagg som inte stör dig när du tränar. Du som direkt vill satsa på bra träningskläder för kickboxning kan göra det så klart. När du tränar, så gör du det barfota, så du behöver inte ha några särskilda skor.

Det kan vara bra att investera i säckhandskar och benskydd , då får du ut mer av din träning. Ett par bra säckhandskar vi rekommenderar är JTC Combat Flex.  Fler kvalitativa säckhandskar hittar du här. Ju mer du börjar träna, desto mer utrustning kan du komma att ha behov av. En del klubbar föredrar att du bär klubbens kläder. Det kan även vara läge att satsa på boxningshandskar, benskydd, suspensoar och tandskydd.

När du tävlar så ska du ha på dig lite olika utrustning, beroende på vilken tävlingsform det gäller. Ofta är det hjälm, grenskydd, skenbensskydd och fotskydd. Kvinnor bör även ha bröstskydd.

Hitta klubb

Du som vill börja träna kickboxning bör hitta en klubb som finns nära dig. Idag finns det ofta flera klubbar i de större städerna. Ibland är det en ren kickboxningsklubb och ibland en kampsportsklubb där flera kampsporter tränas. Du kan bland annat hitta klubbar genom att söka på Svenska Budo & Kampsportsförbundets hemsida, som är ett av Svenska Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund, eller via Svenska Kickboxningsförbundet.

Svenska Kickboxningsförbundet (SKF) är en gren inom Riksidrottsförbundet.  De har det officiella ansvaret att hantera och ansvara för sporten kickboxning. Om man ser till det formellt så är SKF är ett underförbund till Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Inom SKF så jobbar man med att förvalta och uppdatera det svenska tävlingsregelverket, Man stödjer även medlemsföreningar på olika sätt.

Det finns även ett internationellt förbund för kickboxning, WAKO – World Associations of Kickboxing Organisations. Det är världens största kickboxningsförbund. De är även officiellt erkända samt medlem i SportAccord. Alla skandinaviska samt merparten av världens övriga länder är medlemmar i detta förbund.

Hur tävlar man i kickboxning?

I Sverige tävlar man inom några olika grenar, med olika tekniker. Det kallas för lättkontaktsgrader och fullkontaktsgrenar. Det är dels Light Contact (LC) och Kick Light (KL) som hör till första och Full Contact (FC), Low Kick (LK) och K1 som är fullkontaktsgrenar.

FC (Full Contact) är den form som ses som den första, riktiga kickboxningsgrenen. Här är all boxning tillåten, samt sparkar över midjan. Utrustning och skydd är långa byxor, bar överkropp för herrar och tätt åtsittande plagg för damer. Sedan ska man ha på sig hjälm samt grenskydd, fotskydd, skenbensskydd och damer ska ha bröstskydd.

LK (Low Kick) är en gren där samma former av teknik som finns inom FC tillåts, samt att man även får sparka på benen på motståndaren. Utrustning är byxor, som är korta och som ska sluta strax innan knäets led, bar överkropp för herrar, tätt åtsittande plagg för damer. Man bär även skydd i form av hjälm, grenskydd, skenbensskydd och fotskydd samt bröstskydd för damer.

K1 kommer från Japan och godkänner samma tekniker som inom LK. Det är också tillåtet med knän och tillfällig clinch. Under clinch får man använda sig av obegränsat antal tekniker under fem sekunder. Utrustning är korta byxor som slutar ovanför knäleden, bar överkropp för herrar, tätt åtsittande plagg för damer. Här är det skydd i form av hjälm, grenskydd samt skenbensskydd i strumpformat. Sedan även bröstskydd för damer.

LC (Light Contact) använder sig av samma regler som FC. Skillnaden är att motståndarna enbart får träffa varandra med en maximal kraft i teknikerna med cirka 70%. Om det är över detta, så diskvalificeras man. Utrustning är långa byxor och tätt åtsittande plagg på överkroppen för både damer och herrar samt att man har skydd i form av hjälm, grenskydd, skenbensskydd och fotskydd samt bröstskydd för damer.

KL (Kick Light) har samma tekniker som LC, men nu är det även tillåtet med låga sparkar. Utrustning är korta byxor som slutar ovanför knäet samt att på överkroppen ha tätt åtsittande plagg för både damer och herrar. Samma skydd som i LC gäller.

Alla tävlande måste ha ha ett tävlingskort från Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Matcherna pågår olika länge beroende på gren. Runt 5–10% av de som tränar kickboxning i Sverige idag tävlar också.

Ta del av diskussionen