Boxningshandskar för barn

Boxningshandskar för barn

Kampsport är en av de absolut snabbast växande idrotterna idag i Sverige och även i stora delar utomlands. Det finns såklart en hel del olika sporter som ryms under benämningen kampsport, en av dessa är boxning.

Få idrotter ger faktiskt en så totalt komplett träning som just boxningen ger. Här kombineras kondition, koordination, snabbhet, styrka, smidighet och uthållighet i en enda sport.

Att ens barn börjar på boxning är något väldigt kul eftersom det kombinerar alla dessa element i en enda sport som barnet sedan kan komma att utnyttja i andra sporter eller andra delar av livet.

Att låta barn använda vanliga boxningshandskar är sällan en bra idé. Att känslan när man tränar eller sparrar blir sämre kan resultera i att barnet inte fallet för sporten, men främst handlar det om skaderisken. Att använda ett par handskar som är för stora kan resultera i dåliga slag i fel vinkel och i skador i handen och handleden.

Visst kan man bara gå och köpa ett par handskar i butik men vi tycker själva att det ska vara riktig bra utrustning, då kan man istället nyttja att utbudet och också ofta priset är bättre på nätet.

Boxningshandskarna som vi rekommenderar för barn

Efter omfattande tester har vi kommit fram till att Boxhandsken Blitz 8 oz är en av de absolut bästa för barn. Det är en lättviktig men kvalitativ handske som erbjuder riktigt bra stöd, även för de minsta händerna. Blir det fel är det bara att försöka med en storlek mindre eller större då Sporttema erbjuder öppet köp i 30 dagar.

Utöver det finns det ett antal riktigt bra boxningshandskar för barn på marknaden idag. Det är kvalitativa handskar från etablerade varumärken som vet exakt vad som krävs av ett par barn boxningshandskar.

 • Hammer Premium Fight är en premiumhandske som finns i flera storlekar, bland annat 10 oz som passar många barn.
 • Fit 6 oz är en stabil boxningshandske för barn av de yngre åldrarna och storlekarna.
 • X-Shock 10 oz är en utmärkt boxningshandske för tonåringar som börjar ta sin träning mer på allvar.
 • Premium Fitness 8 oz är en robust boxningshandske i läder som erbjuder hög komfort och stabilitet.

Att tänka på när man köper boxningshandskar för barn

Något av de allra viktigaste att tänka på är att skaffa barnen boxningshandskar i rätt storlek. Visst växer barnen snabbt men att köpa för stora handskar gör att barnets hand bara glider omkring inne i handsken, det blir jobbigare samt så finns det också en viss ökad skaderisk för att kunna göra illa handen mot om handen är mera fixerad inne i handsken. Precis som om man skulle använda vanliga boxningshandskar som inte är anpassade för barn.

Rätt storlek ger ett bättre grepp och är alltså viktigt utifrån ett skadeperspektiv. Därför kan det vara bra att gå igenom lite hur man anger storleken på boxningshandskar och vilka som passar för olika åldrar.

Boxningshandskar anges alltid i s.k. oz. (ounce) där benämningen anger hur tung handsken är. Boxningshandskar överlag finns mellan 2 oz. till 18 oz. men där passformen för handen också varierar beroende på vilken modell eller tillverkare på handsken som man väljer.

 • 2 oz. är för de allra yngsta mellan 2 – 4 år
 • 4 oz. är för barnen mellan 4 – 6 år
 • 6 oz. är ett bra mått för de mellan 7 – 10 år
 • 8 oz. passar oftast bäst för de som kommit upp i tonåren 11 – 13 år

Efter 13 år börjar det sedan oftast bli dags att byta till lite tyngre handskar då barnen blir äldre, tyngre och starkare. I så fall använder man sig ofta av olika handskar för olika typer av träning.

 • 10 oz. är främst för sandsäcks- och till mittsträning. För de flesta regelverken så är detta också den officiella vikten som gäller för boxhandskar.
 • 12 oz. är också för sandsäcks- och mittsträning men även för lättare sparring. 12 oz är bra handskar som är designat för de i viktklassen 55-70kg.
 • 14 oz. är avsett för sparring och även om detta handskmått passar den stora skaran så är de ändå främst avsett för de i viktklassen 70-80kg.
 • 18 oz. är de tyngsta boxningshandskarna. Nu snackar vi heller inte handskar för barn längre utan för tungviktare eller för många som vill ha extra stoppning i handsken av någon eller flera anledningar.

Läs gärna vår artikel om boxningshandskar om du är mer intresserande av boxningshandskar för äldre barn eller vuxna.

Man får helt enkelt se vad som passar dom bäst här och nu och vara medveten om att de växer snabbt och kan då också behöva köpa nya handskar allt eftersom de växer. Handskarna vi rekommenderar för barn heter Blitz 8 0z och säljs på Sporttema där 30 dagars öppet köp erbjuds om handsken inte skulle passa.

Utbudet av boxningshandskar online är riktigt stort och sporttema har en hel sida med boxningshandskar. De har även flertalet riktigt bra boxningshandskar för barn, däribland Blitz 8 oz som är vår favorit och bästsäljaren Hammer Premium Fight i diverse storlekar.

Vad kostar boxningshandskar för barn?

Som för oss vuxna så finns boxningshandskar för barn i olika prisklasser i allt från billigt till dyrt. Oftast så ligger priserna från ungefär 300 kr och upp till ungefär 800 kr. Om man lägger sig någonstans mitt emellan så kan man som oftast vara säker på att man också får ett par riktigt bra boxningshandskar. Kom ihåg att det är viktigt att storleken passar just ditt barns händer!

Ta del av diskussionen