Viktväst – Allt du behöver veta om viktvästar

Viktväst – Allt du behöver veta om viktvästar

Bästsäljande viktvästar 2021:

Bästsäljande Viktväst från Master Fitness

B.C Viktväst + 20kg järnvikter

Viktvästen B.C från Master Fitness är en av de bästa på marknaden. Axelvadderingen och remmarna gör att den håller för hårda crossfitpass och sitter på plats under snabba promenader.

Här hittar du den – B.C Viktväst

Viktväst Master 20 kilo

Viktväst Master 20 kilo

Ett lagom och prisvärt hjälpmedel när du vill ta träningen till nästa nivå. Västen fixeras lätt för att kunna ge ökad belastning vid funktionell träning.

Här hittar du den – Master 20 KG Viktväst

Du kanske under en längre tid så som många andra har sett hur man i olika forum eller på andra ställen refererar till viktvästar. Du kanske till och med har en plan på när eller hur du skulle vilja använda en viktväst. En viktväst är bra för många olika saker och många av oss skulle kunna göra vår träning bättre med hjälp av en.

Springa med viktväst

En av de största användningsområden för dig med viktväst är definitivt genom löpträning. Det gör en enorm skillnad att springa med vikt. Kroppens svagaste muskler anpassar sig och blir starkare vilket ger dig en stor fördel när du löptränar utan vikt.

”Att springa med viktväst kan ge mycket framsteg inom löpningen.”

Det kan också vara en jättebra förberedningsträning för dig som vill tävla i löpning eller ska springa ett lopp. När man vant sig med att springa med en viktväst känns det förvånansvärt lätt att springa utan. Det är inte bara musklerna som anpassar sig, det är mentalt också.

För dig som ska springa med en viktväst rekommenderar vi en på 5 kg. Det kanske låter som lite, men det gör en enorm skillnad. Vi rekommenderar Viktväst inSPORTline Klaper 5kg eftersom den är gjord för att vara så skön som möjligt vilket gör stor skillnad just när man springer eftersom västen konstant gungar fram och tillbaka på huden. Västar som inte går att justera är ofta skönare vilket som sagt är viktigt för dig som springer.

Viktväst att ha på sig i vardagen

Att ha en viktväst i vardagen under jackan eller liknande kan göra stor skillnad på konditionen, men kan också vara till stor hjälp för att gå ner i vikt eller bränna lite extra kalorier.

När det kommer till just viktvästar som passar sig till vardags kollar vi också mestadels på ojusterbara då det är viktigt att det är så skönt som möjligt och inte skaver med tanke på att den ska vara på i flera timmar vissa dagar.

Vi rekommenderar därför Abilica viktväst 3kg eftersom den väger 3 kg, vilket är en optimal vikt för dig som vill ha på en viktväst i vardagen under andra akviteter. Den är också som du ser på bilderna väldigt liten, och byggd för att störa så lite som möjligt. Förhoppningsvis glömmer du att du har på dig den efter ett tag.

Viktväst för att bygga muskler

Att använda en viktväst när du ska bygga muskler är absolut något vi rekommenderar. Det är riktigt bra att kunna göra traditionella kroppsviktsövningar med lite extra motstånd.

Allt från armhävningar, sit-ups, pull-ups och chin-ups går med fördel att göra med viktväst.

För dig som vill använda en viktväst för styrketräning och att bygga muskler rekommenderar vi en justerbar viktväst. Du kanske redan nu vill göra olika övningar med den, då är det optimalt att kunna ändra vikt.

Även om du bara vill göra en övning går det ofta snabbt, särskilt i början, att göra framsteg. Då vill du inte behöva köpa en ny väst. Här räcker det att ta bort eller lägga till vikter. En justerbar viktväst är alltså det bästa för dig som vill ha en att styrketräna med.

För dig som vill bygga muskler rekommenderar vi därför Viktväst inSPORTline Hafthor 15kg eftersom den går att justera från 1,3 kg till hela 15 kg vilket är perfekt för dig som vill bygga muskler och kontinuerligt lägga på lite vikt och justera vilken mellan olika övningar. Om du redan är i bra form och vill ha en proffsig och lite tyngre viktväst kan vi istället rekommendera:

Viktvästar går att använda till det mesta

För dig som vill använda din viktväst till annat har vi även här rekommendationer. Vi gillar viktvästarna vi rekommenderat tidigare i artikeln och samma lämpar sig väldigt bra för även andra aktiviteter.

För lite enklare aktiviteter eller för dig som nyligen börjat träna rekommenderar vi Abilica viktväst 3kg. Det är en viktväst som inte går att justera, sitter väldigt bra och väger 3 kg. Prismässigt är den ett väldigt rimligt första köp vad gäller viktvästar.

För dig som vill ha en lite tyngre viktväst rekommenderar vi istället Viktväst inSPORTline Klaper 5kg. Viktvästen går inte att justera, sitter också väldigt bra men väger istället för 3 kg hela 5 kg. Du kanske sett att det finns alternativ som inte går att justera som väger upp emot 10, 20 eller 30 kg. Vi rekommenderar dock inte att du väljer en så tung viktväst som inte går att justera. Det finns många bra övningar som även du som är väldigt stark inte kan göra med konstant maxvikt.

När det kommer till justerbara viktvästar vill vi ännu en gång slå ett slag för Viktväst 1-20 kg från InSportLine. Detta en en justerbar variant som går att använda från bara 1 kg till 10 kg. Riktigt bra för dig som vill bygga muskler nästan oavsett hur långt du kommit idag.

För dig som känner att 15 kg inte är tillräckligt, kanske att du kommit väldigt långt i din träning eller vill göra rörelser som kräver tyngre vikt för att nå din fulla belastning, rekommenderar vi starkt Viktväst, 30 kg av OMPU Gear. Den är lite dyrare och till för dig som kommit lite längre i din träning.

Vad är en viktväst?

För att börja med det mest uppenbara, vad är en viktväst egentligen? Svaret är relativt enkelt. En viktväst är som en öppen väst som man placerar ovanför huvudet som sitter lite som en väst runt kroppen.

Det finns två olika typer av viktvästar, det finns lite enklare för dig som är nöjd med en viss vikt där västen väger ett visst antal kilon och är enkel att ta på och av men omöjlig att justera.

Sedan finns det en lite mer avancerad typ av viktväst för dig som vill utmana gränserna lite mer på ett kanske roligare sätt. Den justerbara viktvästen är som en viktväst med öppna fack där man själv placerar vikter, som förövrigt ofta följer med västen.

Det gör det möjligt att för dig som köpt en justerbar viktväst ta av och på vikt beroende på vilken övning du ska göra eller kanske lägga på lite mer vikt kontinuerligt.

Ofta är en justerbara typen av viktväst bäst för dig som gör olika övningar, eller dig som är lite sportigare som vill göra regelbundna framsteg eller kanske kommer på fler övningar att använda din viktväst med i fortsättningen.

En vanlig justerbar viktväst passar dig som vill ha ett visst antal kilo som belastning, mest i längre konditionsrelaterade övningar där framsteg kan göras utan att lägga på vikt, genom att till exempel träna längre.

Till exempel, har du planerat att göra pull-ups eller chin-ups med din viktväst är nog en justerbar att rekommendera. Så att du kan ändra vikt i samband med att du bygger mer muskler och blir starkare.

Däremot om du ska använda din viktväst när du promenerar eller springer kanske du inte måste ha en som går att justera eftersom det kan vara en utmaning att bara gå eller springa lite till eller lite längre eller snabbare.

Varför viktväst?

Det finns en hel del anledningar till att skaffa en viktväst. Främst ser vi tre användningsområden, men det roliga med viktvästar är just hur användningsområdena i stort sätt är obegränsade.

Studie på viktväst visar att det fungerar. Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ny-studie-bantning-med-viktvast-fungerar

Att tänka på för dig som använder viktväst

Slutligen, vad ska man tänka på i väntan på att viktvästen som man beställt ska anlända? Det finns en del såklart. Det viktigaste handlar dock om att börja försiktigt och inte skada dig.

Det kan vara påfrestande att ladda på lite mer vikt än vad man klarar eller är van vid. Ibland är ens muskler starkare än vad ens leder är, och då kan det bli påfrestande för just lederna.

Därför rekommenderar vi dig att ta det lugnt i början med vikterna och se var och när det börjar ta och anpassa dig efter det. Det gäller såklart alla men särskilt dig som inte är van vid att träna med vikt.

Annars är det fritt fram att testa dig fram och använda detta fantastiska verktyg för att göra framsteg som du kanske annars inte hade lyckats nå. En viktväst är ett riktigt bra redskap när man lärt sig hur och när det bör användas. Lycka till!

Ta del av diskussionen