Vilken kampsport passar barn bäst?

Vilken kampsport passar barn bäst?

Att vara barn och ha ett intresse för slag och sparkar, är kanske något som alla föräldrar upptäcker både gällande flickor och pojkar. Kanske är det då så att de skulle vara intresserade att börja med kampsport redan som barn. Direkt ställer du dig då frågan hur unga de kan vara för att börja med något så farligt och våldsamt?

För det första är inte kampsport farligare än att cykla på gatan som sex eller sjuåring, och hur många låter inte sina barn göra detta? Inte heller är det något våldsamt. Det handlar om teknik, ansvar och koncentration, vilket är nyttigt för ditt barn. Det handlar också om kondition vilket sedan kan komma att användas i andra sporter och allmänt förbättrar ditt barns hälsa till det bättre samt sätter in bra vanor för framtiden.

Tänk på att alla kampsporter är högrisk sporter som dels kräver bra och säker träning men även riktigt bra och pålitlig utrustning. Vi anser att det idag finns två aktörer som utmärker sig inom boxning i Sverige och som tillsammans erbjuder ett ofantligt sortiment med utrustning för diverse kampsporter för barn och vuxna. Vi pratar naturligtvis om:

  • Gymgrossisten Kampsport – en salig blandning med billiga nybörjarprodukter och kampsportutrustning för proffs i alla åldrar.
  • Sporttema Kampsport – välsorterat utbud med utrustning för barn som tränar kampsporter.

Att träna kampsport som barn

När du nu vet detta och kanske börjar gå med på att börja med kampsport som barn. Vilken ålder är det då som kan vara rimlig att sätta igång i? Finns det egentligen någon specifik ålder som medföra att man kan börja med kampsport som barn? Svaret är tyvärr nej. Detta kan då baseras på exempelvis Taekwondo och hur detta utövas i både Syd Korea och Thailand. Här börjar det redan med detta i det som kallas Kindergarten, vilket betyder att barnen ibland bara är 3 år gamla när de börjar sin träning. Här handlar detta naturligtvis mycket om lek i början, men en lek under ansvar och stort fokus på koncentration.

Läs vidare om de vanligaste kampsporterna och blida dig en egen uppfattning om vilken kampsport samt ålder som blir bäst när du har ett barn som vill börja med kampsport.

Oavsett vilken kampsport det gäller är skydd viktigt. Därför har vi skrivit en artikel om Tandskydd för barn och kan även rekommenderar

Karate lär barn om jämlikhet

Kampsporten Karate är en traditionell kampsport med sitt ursprung i Japan. Här handlar detta om en träning som kombinerar kamratskap, socialt umgänge och variationsrik teknik som stärker kroppens mentala och fysiska kapacitet. Det bästa med Karate är att pojkar och flickor tränar tillsammans på lika villkor. Att börja med kampsport som barn och göra valet av Karate, kommer passa alla åldrar från det ditt barn kan lära och förstå och uppåt. Kontakta en klubb nära dig och se vad som gäller där.

Judo för barn är utan slag och sparkar

Något som kan vara bra att veta är att Judo, betyder den följsamma vägen. Ja, alla föräldrar vill att deras barn ska vara följsamma. Naturligtvis kanske alla inte pratar om samma sak, men det handlar om en kampsport som inte alls är lika våldsam som den kan se ut att vara. Här har en blandning av Jiu Jitsu, Sumobrottning samt västerländsk Brottning skapat sporten. Alltså innehåller denna kampsport inga slag och sparkar. Med andra ord kan du vara mera välvillig att låta de mindre börja med denna kampsport som barn. Kontakta ett klubb nära dig för en exakt ålder.

Taekwondo ger barn koncentration och respekt

När det handlar om att börja träna Taekwondo är det en riktigt bra kampsport som passar barn väl. Denna sport är en traditionell kampsport från Korea, där barnen börjar träna efter bara något år efter att de lärt sig att gå. Även i thailändska skolor är denna kampsport vanligt, där barnen börjar träna redan vid tre till fyra års ålder. Det bästa med allt är att denna sport ”leks” eller ”dansas” fram med rytmiska och roliga koncentrationsövningar, men med mycket stor respekt för sin lärare.

Detta ger barnet färdigheter så som koncentration och respekt för omgivningen. Något som kan komma att vara mycket nyttigt

Boxning bra för barn på träningsnivå

Den stora och kända sporten boxning, är det nog ingen som har undgått att komma i kontakt med. Detta är något som flitigt under årtionden har visats på TV. Sverige har också ett massivt antal boxningsklubbar. Trots detta kommer kanske boxning vara den sport som anses behöva en högre ålder för att börja med. Att börja med boxning som barn går alldeles utmärkt. För att det inte bara ska bli en lek, kanske en ålder från cirka 6 år kan vara att rekommendera. Yngre går även bra såklart.

Eftersom boxning går ut på slag mot huvud och andra känsliga delar av kroppen rekommenderar vi att, särskilt för yngre barn, börja på boxning utan att sparra, det vill säga köra match. Att träna boxning i form av teknik och mot säck kan vara väldigt givande. Det för bort den våldsamma och aggressiva delen av boxning och fokus hamnar istället på mer givande saker för barn i ung ålder, så som kondition och vanan att inkludera träning i sin livsstil.

Se till att din barn har ordentligt skydd och köp ett par kvalitativa boxningshandskar för barn. Det kan även vara fördelaktigt att ha en boxningssäck hemma så att dina barn kan träna även när de inte är nere på boxningshallen.

Thaiboxning är en bra kampsport för barn

När du hör snack om att träna Thaiboxning och kanske även ser olika galor med denna kampsport. Ja, då är det lätt att se den som mycket våldsam. Här är det precis som med alla andra kampsporter på professionell nivå, där människor försöker vinna något. När det gäller barn som tränar thaiboxning, kommer träningen att se helt annorlunda ut från vad du från TV kanske är van vid. Kampsporten thaiboxning kan tränas i mycket tidig ålder, se hur det fungerar i just din klubb.

Börja träna kickboxning vid 5 års-ålder

När det gäller kickboxning, kommer detta vara en kampsport som man oftast börjar med i lite högre ålder än många andra. De flesta svenska klubbar inom denna kampsport erbjuder anpassad träning för barn och ungdomar från och med 5 års-ålder. Kickboxning kommer att vara en mycket snarlik kampsport och en släkting till thaiboxningen. Här handlar det om en komplett träning med allt från koncentrationsövningar och gymnastik till slag och sparkar samt clinch-tekniker.

Brottning passar unga barn

För det första är det nog inte många som rakt av klassar vanlig brottning som en kampsport idag. Detta med anledning av att vi blivit avtrubbade av de alternativ som ser ut att vara grymmare, hårdare och mera våldsamma. Hur som helst är det en kampsport, och i grunden är inga kampsporter våldsamma. Att börja med kampsport som barn och göra valet brottning kan vara något mycket roligt och spännande. Här är ofta barn från runt tre till fyra års-ålder välkomna. Kontakta en klubb nära dig för mer information om hur det fungerar där.

Kampsport är bra för barn

Det råder inget tvivel från vår sida om att kampsport är bra för barn. I många länder där kampsport är mer vanligt än i Sverige tränas det otroligt tidigt, och det resulterar i koncentrerade och respektfulla barn, det är det kampsporten lär ut.

Det handlar inte om våld eller om att vara störst och starkast, det handlar om att integrera så mycket hjälpsamt i resterande delar av livet i en sport och i en serie av rörelse. Barn om något kan tjäna på att delta i kampsporter. Låt din barn testa och se hur det fungerar. Kontakta en klubb nära dig för mer information; och inse hur bra kampsport kan vara för ditt barn.

Håll dig uppdaterad!

Vi rekommenderar att du följer Sveriges populäraste sportjournalister just nu. 

Petter Öhrling

Anton Johansson

Kimura Crew

MMANytt
Ta del av diskussionen