Vad är MMA?

MMA är en fortkortning på Mixed martial arts. En sport där sparkar, slag, kast och brottning är tillåtet. Till skillnad från många andra kampsporter definieras inte MMA av en viss teknik, istället av vad utövaren inte får göra. I MMA är det mesta tillåtet förutom att peta i ögonen, slå/sparka i skrevet, nypas, bitas eller dra i håret.

MMA regler

Reglerna för MMA skiljer sig något mellan olika organisationer, men alla har förbjudit användning av fula knep. Detta inkluderar bland annat att peta i ögonen, dra motståndaren i håret eller att slå/sparka i skrevet. Det är inte heller tillåtet att bita, nypa eller strypa.  Det är även förbjudet att kasta motståndaren ut ur ringen eller själv springa ut från ringen.

Hur utövas MMA?

Mixed Martial Arts är en sport som utövas i matcher, där två fighters i samma viktklass möter varandra. Matcherna är vanligtvis tre ronder långa och varar fem minuter vardera. Vid titelmatcher, där en fighter utmanar den nuvarande mästaren, är matchen istället fem ronder.

Varje MMA match har en matchdomare, som leder matchen och ser till att allt går rätt till. Dessutom finns det tre poängdomare, vars uppgift är att bedöma matchen genom att fylla i ett poängformulär för varje rond.

En match kan avgöras på följande sätt:

  • Domslut: De tre poängdomarna avgör vem som står som vinnare om en match går hela matchtiden. Detta kan vara ett enhetligt beslut eller ett majoritetsbeslut.
  • Submission: En match som avgörs genom att en fighter ger upp. Fightern kan säga att hen kastar in handduken, eller signalera det genom att klappa i mattan eller på sin motståndare.
  • Knockout: När en utövare faller ner efter ett lagligt slag eller spark. Utövaren är medvetslös eller så kan hen inte fortsätta av annan anledning.
  • Teknisk knockout: Matchens domare, ringläkaren eller fighterns tränare kan välja att avbryta matchen om de anser att en fighter inte är i position att fortsätta, till exempel vid en allvarlig skada.
  • Diskvalificering: Fightern får en varning för varje regelbrott och diskvalificeras efter tre varninga
  • No Contest: Om båda bryter mot reglerna, eller om en av dem skadats från ett oavsiktligt regelbrott så att denne inte kan fortsätta.

Populära organisationer

Amerikanska UFC (Ultimate Fighting Championship) är den absolut största organisationen inom MMA och grundades redan 1993. Andra stora internationella organisationer inkluderar One Championship i Asien samt Bellator i USA.

I Sverige arrangeras MMA Ligan och svenska mästerskapet av SSMAF (Swedish Mixed Martial Arts Federation).

MMA betting

MMA är inte bara en spännande tittarsport som lockar fans världen över, utan det är även en populär sport att spela på. Fler och fler spelbolag i Sverige erbjuder odds och live betting på MMA, främst UFC-matcher.

Du kan betta på olika spelalternativ inom MMA, såsom:

Matchvinnare: Det vanligaste spelalternativet inom MMA. Här satsar du på vilken fighter som du tror kommer vinna.

Totalt antal rundor: Ett annat populärt satsningsalternativ, där du spelar på hur många rundor du tror att matchen kommer att ha totalt. Du kan exempelvis satsa på om matchen kommer vara över eller under 1,5 ronder.

Rondspel: Här satsar du på vilken rond som du tror att avgörandet kommer i.

Avslut: Spela på hur du tror att matchen kommer att avgöras.

För att öka spänningen kan du testa MMA live betting, vilket innebär att du bettar under tiden som matchen pågår. På så sätt kan du följa matchen och satsa utifrån det.

MMA betting liknar annan typ av betting på det sättet att ju mer du vet om sporten, desto större chans är det att du lägger ett vinnande spel. Följ de olika organisationerna och titta på historiken för att se hur det gått för en fighter i tidigare matcher.

MMA Skydd – För sparring, tävlingar eller träning.