Tandskydd för barn

Tandskydd för barn

Denna artikeln handlar om tandskydd för barn och ungdomar som utövar olika typer av sporter där ett tandskydd är lämpligt. Läs vidare om detta och varför du ska använda tandskydd, vilka olika skydd som finns och konsten att välja rätt tandskydd för barn och ungdomar.

Därför ska du använda tandskydd

Alla som utöver kampsport, eller exempelvis rugby och ishockey löper en risk för olika typer av skador. Alla sporter som utövas kan orsaka skador. Dessa är dock oftast små och obetydliga, samt att det i de sporter som riskerna är större i alltid finns skydd att tillgå, som till exempel tandskydd. Huruvida kampsport är farligare än ishockey eller rugby och ökar risken för skador ska vara osagt.

Tandskydd är något som används i massor av olika sporter. Några exempel på detta är ishockey, innebandy samt rugby och då även många av de olika kampsporter som finns att träna i Sverige. Här är det viktigt att välja ett bra tandskydd för att minimera risken för svåra eller i alla fall onödiga tandskador. En annan anledning är naturligtvis att dessa tandskydd också motverkar att tänderna slås ut, vilket heller inte är något du vill ska hända ditt barn eller kanske dig själv.

Med anledning av detta ska barn och ungdomar som utövar kampsport där tandskydd är rimligt att använda, eller en sport som rekommenderar tandskydd, alltid använda detta vid träning och matcher. På så sätt ser du till att skydda dig själv eller dina barn, det handlar också om att använda tandskydd som inte är i vägen. I sporter där kommunikation är viktigt framför allt.

Så väljer du tandskydd för barn och vuxna

Det ska inte vara något konstigt och invecklat med att välja tandskydd till barn och ungdomar som utövar kampsport eller någon annan sport där detta skydd krävs. Dock finns det precis som med allt annat olika sorter och olika kvalitet. Oftast är också detta något som medför ett högre eller lägre pris, men inte alltid. En annan skillnad mellan tandskydd är också storlek.

För att du ska kunna välja ett bra tandskydd, är det i första hand storleken som är det viktigaste. Efter det kommer de olika kombinationerna av material i tandskyddet. Här ska de se till att du finner ett skydd som sprider kraften av träff eller slag över en större yta, samt att själva materialet kan absorbera energi från slag och sparkar eller andra tryck. Långt ifrån alla skydd som gör detta.

En del personer upplever en olust av tandskydd, och kan därav få kväljningar vid valet av felaktigt tandskydd. Därför rekommenderar vi generellt tunnare tandskydd. De flesta kan använda sig av de vanliga tandskydden. Tandskydd är också en förbrukningsvara, vilket gör att de ska bytas ut, i ungefär samma takt som du byter tandborste.

För att få bättre doft och fräschhet rekommenderas också spray avsedd för detta. Du rekommenderas också att alltid förvara dina tandskydd i separata ventilerande boxar avsedda för dessa skydd. Det följer ofta med tandskyddet. Vi rekommenderar Fresh Mouthguard Spray av SISU.

Tandskydd för barn och ungdomar

Här är det superviktigt att de barn och ungdomar som utövar en sport där tandskydd för barn krävs verkligen får ett fullgott skydd. När det gäller de yngre barnen, upp till åldern av cirka 12 år. I det fallet kommer vi rekommendera ett riktigt bra tandskydd för mindre barn. Detta finns i rött/vitt eller blått/vitt även om det står rosa i produktbeskrivningen. Kolla bilderna för mer exakt färg. Detta tandskydd kan kokas och individuellt omformas för bästa passform och skydd, samtidigt som det håller en mycket bra kvalitet för ett överkomligt pris.

För barn över 12 år rekommenderar vi istället SISU NextGen Aero. Det är en av dem bästa valen för barn över 12 år. Här får du ett tandskydd för ungdomar som skapats i ett modernt och absorberande material. Detta är också ett av de tandskydd som hamnar i den tunnare klassen, vilket gör att det kommer att passa nästan alla tonåringar som utövar kampsport eller andra sporter där tandskydd kan vara till hjälp.

Naturligtvis kommer det alltid att finnas tandskydd som passar bättre eller sämre för olika personer. Hur som helst tror vi att med de två valen ovan ha erbjudit ett fullgott tandskydd med hög kvalitet och god komfort till de flesta barn och ungdomar mellan 6-18 år.

Andra skydd vid kampsport för barn

Om vi fokuserar lite mer på just kampsport och dess skydd för barn. Då är det naturligtvis inte bara tandskydd som krävs. Här kommer det finnas allt från benskydd för barn och armskydd för barn, till kompletta paket för de olika kampsporterna. För dig som inte tänker på det så kan även handskar räknas till skydd, den enda skillnaden är att dessa skyddar motståndaren mera än de skyddar den som bär dem.

Du har nu fått läsa information om det viktiga skyddet för barn och ungdomar, nämligen tandskyddet. Inte heller är MMA och andra kampsporter ensamma om dessa övriga skydd. Det finns även flera skydd för de som tränar exempelvis rugby eller ishockey.

Ta del av diskussionen