Tandskydd för kampsport
tandskydd mma

Tandskydd för kampsport

Att ha ett tandskydd när man utövar olika former av kampsport är extremt viktigt. Det eftersom det i dessa sporter är vanligt att få smällar mot ansikte, mun, tunga och käke. Det kan leda till allvarliga tandskador, men även andra typer av skador.

Tandskador i sig kan vara svåra att laga och trots att det går att laga så är lagningen väldigt dyr. Då är ett tandskydd en billig försäkring. Det är bättre att vara förutseende nog att använda ett tandskydd när du utövar kampsport. Du gör bättre i att förebygga skador än att leva med de konsekvenser som kan bli om du väljer att träna utan tandskydd. Tandskydd skyddar inte bara tänderna, de hjälper även till så att du inte råkar bita dig i tungan.

Vad är ett tandskydd?

Ett tandskydd är ett slags specialskydd för tänder och tandkött. Man placerar det i munnen för att på så vis kunna förebygga och minska risken för att det ska bli skador på tänderna. Det minskar även risken för skador på läppar och tandkött. Tandskydd är något som idag används för att förhindra skador inom kampsporter och kontaktsporter.

”Skadan görs i regel inte när boxningshandsken slås mot tänderna, utan snarare när en tand slår mot en annan tand.”

Ett tandskydd kan verka litet och onödigt men det hjälper mycket. En boxningshandske till exempel är rätt så mjuk i jämförelse med tänder. Skadan görs i regel inte när boxningshandsken slås mot tänderna, utan snarare när en tand slår mot en annan tand. Vanligtvis en tand bakom den slagna. Eftersom tandskyddet oftast formas efter munnen håller det tänderna på plats vid slag när du biter ihop käken, vilket ofta är en reflex vid ett slag. Ett tandskydd kan därför verka litet och onödigt, men det är en kraftfull produkt.

Tandskydd för boxning och thaiboxning

I en boxningsmatch där du sparrar eller kämpar, så är det viktigt att du använder tandskydd. Ett bra tandskydd vi rekommenderar är Mouthgard Challenger. Du som tävlar i boxning eller Muay Thai får ofta inte ställa upp om du saknar tandskydd. Det eftersom det finns risk för allvarliga tandskador. Det finns olika varianter av tandskydd. Det finns enkla tandskydd så väl som det finns dubbla tandskydd.

När det gäller det enkla tandskyddet så har det som en slags vaddering kring tänderna i den övre delen av munnen. Nedre delen av tandskyddet är anpassat efter tandraden i underkäken. Denna sorts tandskydd fungerar bra för enklare sparring eller nybörjare som inte får så hårda slag.

Det dubbla tandskyddet kommer med en vaddering i både övre och undre delen, så att det ger maximalt med skydd. Detta tandskydd är extra skyddande och passar bra för hård sparring eller boxningsmatcher.

Tandskydd för MMA

Man kan argumentera att MMA är en tävlingsstil och inte en träningsstil eftersom träningsstilarna kan variera mycket. Så precis som vid all annan träning så rekommenderas alltid ett tandskydd. Oavsett om ni tränar utan slag eller bara brottning så är det lätt hänt att en armbåge hamnar över munnen.

Tandskydd för karate

Långt ifrån alla har tandskydd när dem tränar karate. Det är definitivt inte lika nödvändigt som vid boxning, men det finns alltid en risk och då tycker vi att man bör skydda sig. Här kommer vi inte att rekommendera ett stort och bulkigt tandskydd som gör att du faktiskt under använder det, utan istället ett praktiskt tandskydd som du väljer att använda på dina karateträningar.

Här rekommenderar vi verkligen SISU NextGen Aero som går att köpa på Gymgrossisten. I nuläget kostar det endast 289 kr och det är välspenderade pengar för dig som ska börja på eller redan tjuvstartat med karate. Det är så pass litet att det inte förhindrar kommunikationsförmåga eller stör dig i dina rörelser som andra tandskydd för kampsporter med fler smällar.

När tiden väl är kommen då du får lite för hårt tryck mot tänderna kommer du vara glad över att du valt att skaffa SISU NextGen Aero just eftersom det är så praktiskt. SISU kommenterar att tandskydded ger dig 30% mer skydd till och med än ett traditionellt skydd. Hur och vida det stämmer eller inte låter vi vara osagt, men det ger ett bra skydd och det är inte i vägen för din karateträning.

Tandskydd för judo

I judo är som tur är tandskydd mer vanligt förekommande än i till exempel karate. I judo kan man få många hårda slag riktade mot tänderna och det är därför väldigt viktigt att ha ett bra tandskydd. Vi har för boxning rekommenderat den lite större modellen Mouthgard Challenger. samt den lite tunnare modellen SISU NextGen Aero. Båda fungerar jättebra för judo beroende på om du föredrar en robust lösning som den från Budo-Nord eller en lite mer lätt lösning som den från SISU.

Det finns dock ett mellanting här som är viktigt bra för dig som vill få ut det bästa av båda världar och som vi skulle säga är det bästa tandskyddet för judo. Det är nämligen SISU NextGen Max. Det är väldigt likt Aero men lite större. Dock inte i närheten av tandskyddet från Budo-Nord i storlek. Det är verkligen ett optimalt tandskydd för dig som tränar judo.

I skrivande stund kostar det 349 kr på Gymgrossisten. Det är inget dåligt pris när man tar i hänsyn hur bra omdömen som finns på nätet och i kretsarna. Det är ett otroligt uppskattat tandskydd världen över, och dessutom perfekt för judo.

Tandskydd för taekwondo

I taekwondo är tandskydd vanligt förekommande. Det används i princip alltid vid träning. Här tycker vi absolut inte att man ska använda det absolut lättaste tandskyddet eftersom det är en så pass fysiskt och påfrestande sport för kroppen. Kan man eliminera eller drastiskt sänka risken för att drabbas av något utan att uppoffra så mycket tycker vi att det är smart att göra det.

Därför rekommenderar vi antingen det lite lättare SISU NextGen Max alternativt Mouthgard Challenger. Det förstnämnda kostar i nuläget 349 kr och det sistnämnda kostar i nuläget 245 kr. Det är alltså ingen jättestor skillnad.

Tandskyddet från SISU använder en ny teknologi som enligt dem ska vara upp till 50% mer skyddande för deras användare när det kommer till produkten SISU NextGen Max. Det kanske stämmer, oavsett är produkten väldigt omtyckt och det är få som har något negativt att säga om tandskyddet.

För dig som vill ha ett mer robust traditionellt tandskydd som genom åren visat sig presentera är Mouthgard Challenger ett jättebra alternativ. Det kostar även lite mindre. Vi har testat ett tandskydd som är väldigt lik detta och har inget negativt att säga alls. Det är ett bra tandskydd. Det är upp till dig vilket av dem du föredrar. Båda fungerar utmärkt för taekwondo.

Tandskydd för brottning

När det kommer till brottning är inte tandskydd lika vanligt förekommande. Enligt oss kan ett lätt och enkelt tandskydd som SISU tandskydd dock var väldigt bra för dig som utövar kampsporten. I brottning får man sällan slag och sparkar riktade mot sig. Det är också därför tandskyddet inte spridit sig så mycket som vi hoppats på inom sporten.

Vi tycker att tandskydd kan vara bra även i brottning. Tänderna kan ta en del stryk även om det inte kommer från direkta slag eller sparkar. Du kan bli nerslängd mot marken till exempel, eller av misstag få ett slag mot ditt ansikte.

Då kan ett lätt tandskydd som SISU NextGen Max aldrig vara negativt. Det förhindrar inte kommunikationen så som ett bulkigare och större tandskydd gör. Det är inte heller alls obehagligt på samma sätt. I början känns det lite, efter lite användande glömmer man att man har på sig tandskyddet. Vi rekommenderar starkt att du införskaffar ett tandskydd även för brottning. Inte ett så pass robust att det förstör din upplevelse och känsla, men istället ett litet så som SISU NextGen Aero.

Inom vilka andra sporter är det vanligt med tandskydd?

Tandskydd finns inte bara för dig som boxas. Det är vanligt att tandskydd bärs i de sporter där det är mycket närkontakt. Det innebär i stort sett alla sorters kampsporter, så väl som MMA. Det finns även tandskydd för dig som spelar hockey eller handboll.

Vad finns det för olika typer av tandskydd?

Det finns idag flera olika typer av tandskydd. En del är specifika för en viss sport. Det innebär att du kan köpa tandskydd för boxning eller annan kampsport, så väl som tandskydd för andra kampsporter, eller sporter där det är mycket närkontakt.

Det finns tandskydd som kan formas efter tänderna. Dessa tandskydd passar allra bäst för kampsport, då det är mer eller mindre ett krav med individuellt anpassat tandskydd. Det är enkelt att forma denna typ av tandskydd på egen hand. Du lägger helt enkelt tandskyddet i varmt vatten i cirka 1 minut, sedan placerar du det i munnen. Skölj sedan munnen med kallt vatten, medan tandskyddet är kvar. Då härdas materialet och formas efter just dina tänder. Satsar du på Mouthgard Challenger så är dessa just formbara på detta vis.

Det finns även skillnader i storlek på tandskydden. En del tar upp stor plats och det är mer eller mindre omöjligt att prata med dem när de är placerade i munnen. Det finns även mindre varianter, som passar bra inom lagsporter. Där krävs det ju kommunikation mellan spelare. Så då är det bra att satsa på mindre tandskydd, så att det fortfarande går att prata med dem i munnen.

Specialanpassade tandskydd är något du kan få via din tandläkare eller ett professionellt tandlaboratorium. Denna form av tandskydd är så klart det som har den bästa passformen. Det innebär även att det ger det bästa skyddet. När tandskyddet görs, så tar tandläkaren avtryck av dina tänder. Sedan så skapar man ett tandskydd på en modell av tänderna. Ett sådant här tandskydd är det dyraste.

Det finns även de tandskydd som du formar på egen hand, som vi redan nämnt. De kommer i en viss form, som du sedan ändrar genom att koka vatten, bita i den varma plasten och sedan härdar det efter dina tänder. Denna variant av tandskydd finns att köpa i de allra flesta sportaffärer.

En annan variant av tandskydd är prefabricerade tandskydd. De är redan formade och klara att använda. De är ofta billiga, men nackdelen med dessa är att de ofta inte passar så bra. De är ofta stora och obekväma.

Då det finns en mängd olika varianter av tandskydd, så är de olika säkra. De säkraste är de tandskydd som kostar lite mer och som du formar efter dina tänder. Boxning är en av de sporter där det krävs säkra varianter av tandskydd. Det gör att du bör välja tandskydd som inte ligger allt för lågt i prisklass. Generellt kan man säga att ju lägre pris det är på ett tandskydd, desto sämre passform och sämre skydd ger de.

Ta del av diskussionen