Bästa slagdockorna – Vi testar slagdockor

Bästa slagdockorna – Vi testar slagdockor

Ett alternativ till boxningssäck är att använda en så kallad slagdocka. Det är en form av stående boxningssäck kan man säga, men skillnaden är att den ser ut som överkroppen på en människa. Det är mer eller mindre en torso, som du kan slå på. Slagdocka kan även kallas för boxningsdocka, body opponent bag (ofta förkortat till BOB eller Poor BOB, som är ett vanligt, humoristiskt namn på denna träningsprodukt. Det vanligaste är att man har en stående boxningsdocka, men det finns även hängande varianter.

Fördelar och nackdelar med slagdocka

Det finns flera bra fördelar att använda dig av en slagdocka. Den är precis som en stående boxningssäck enkel att placera. Du behöver inte fundera på att borra hål i taket för att hänga upp den om du väljer en stående variant. En vanlig boxningssäck är ju ofta svårare att placera, eftersom den kräver att du gör åverkan på taket.

En av de stora fördelarna med en slagdocka är att du kan snabbt komma igång med din träning. Du fyller foten på dockan med sand eller med vatten, så att den står stadigt. Ett bra alternativ på boxningsdocka är Slagdocka Torso. En slagdocka är bra på det sättet att du kan placera den exakt var du vill. Du kan även flytta den om du har behov av det. Sedan så gungar inte en slagdocka på samma sätt som en hängande boxningssäck kan göra.

En nackdel som finns med slagdockor är att de kan kosta lite mer än vad en hängande boxningssäck gör. Sedan kan den vara något tung att flytta på eftersom foten är fylld med vatten eller sand.

Slagdocka ett bra alternativ

Det är inte fel att välja en slagdocka som du slipper montera upp eller förankra. Sedan är det ju så att inom boxning, så är det mot en annan människa du ska fightas mot framöver. Genom att träna med en boxningsdocka blir det lite mer realistiskt än vad det är att slå på en boxningssäck. Det du vill bli bra på är ju att göra slag mot en annan människa.

Det bästa sättet att träna då, är mot en annan människa. Men det är inte alltid det går, då är det ett bra alternativ att ha en boxningsdocka. Du får en fysisk fördel att träna mot en slagdocka. Det eftersom den ser ut som en människa, eller i alla fall en del av en människa. Dockan är ofta utformad som en torso, som är överkroppen/bålen på en människa. Sedan känns det, med hjälp av lite fantasi och inlevelse, lite mer på riktigt att träna med denna typ av slagsäck.

Vilken slagdocka är bäst?

Det finns idag ett par olika alternativ på slagdockor på marknaden. Det handlar en hel del om tycke och smak, samt vad du vill lägga i pengar. Det finns ett bra alternativ i form av Slagdocka Torso, Fighter. På denna fyller du botten med sand eller vatten. Höjden på den är 175 cm och axelbredden är på 50 cm.

Ett annat alternativ är Slam Man, Bruce Lee. Den kanske inte är så naturtrogen, men den ger dig ändå en realistisk träning. Dockan har blinkande lampor samt att du även kan justera höjden på dockan. Lamporna är placerade på olika ställen på dockan. De blinkar där du ska slå. Det ger dig en bra möjlighet att förfina och förbättra din teknik. Dockan kan justeras från 162 cm till 173 cm och 183 cm. Basen fyller du med vatten eller sand. Dockan kan då komma att väga över 100 kg.

Det finns även ett hängande alternativ till slagdocka. Som Hanging Dummy, Fighter. Den är kanske inte så naturtrogen som en slagdocka torso, men ger en bra teknikträning. Den är utformad som en slagsäck men med delar som kan ses som huvud och armar. Denna ska monteras i taket, så du kan komma att behöva köpa till takkrokar och fjäder.

De slagdockor som är av stående modell kan du som sagt fylla med vatten eller sand. Sand är det bästa alternativet, eftersom du slipper att det skvalpar i basen på dockan.

Glöm inte att skydda dina händer

När du boxar hemma, på en slagdocka eller en boxningssäck, se då till att du skyddar dina händer. Det kan du göra genom att satsa på att köpa ett bra boxningshandskar, eller säckhandskar. Det finns flera bra alternativ att välja på. Sedan är det inte fel att även se till att satsa på andra bra träningstillbehör, särskilt om du är mycket seriös i din träning. Du som vill satsa rejält på boxning, mer än bara för att få en bra träning, du kan se till att gå med i en boxningsklubb.

Join the discussion