Boxningsövningar med säck för kondition, teknik och muskler

Boxningsövningar med säck för kondition, teknik och muskler

Om du är intresserad av boxning, vill börja på boxning eller redan tränar och är aktiv inom denna nyttiga sport – Ja, då kanske du bör tänka på att investera i en boxningssäck. Här kan det vara härligt med en boxningssäck i ett rum med lite fri yta när andan faller på. Helt enkelt kan du träna lite lätt och öva på din slagteknik i hemmet.

Att träna med boxningssäck

Här ska du vidare få lite tips rörande, och läsa om, vilka olika boxningsövningar med säck som finns och är vanligast. I vår artikel Allt om boxningssäckar finner du råd och rekommendationer samt information om valet av slagsäck.

På så sätt kan du få en kompletterande träning i hemmet, som gör att du kan utvecklas snabbare och bättre under din reguljära gymträning. Nedan ser du de fem vanligaste boxningsövningar med säck som utförs av de som tränar boxning och slagtekniker.

  • Slagtekniker: En boxsäck kan med fördel användas för att förfina olika slagtekniker. Här handlar det oftast om den kraftiga sorten med jabb och att öva upp ett snabbt och kraftfullt slag. Det kan vara väldigt nyttigt både för dig som tränar men även för dig som har ambitionen att tävla i boxning.
  • Konditionsträning: Även när det gäller kondition och uthållighet finns det riktigt bra träningsmetoder för dig med en slagsäck. Här brukar detta kallas ”Go Nuts!”, vilket betyder att det inte handlar om så mycket teknik. Det gäller att slå fort eller hårt många gånger och hålla ut så länge som möjligt. Du kan tävla mot dig själv och se hur många slag du kan slå på en eller några minuter och se hur du utvecklas.
  • Bygga muskler: Faktum är att en boxsäck även (med rätt teknik) kan användas för att bygga muskler, vilket du läser vidare om nedan. Använd en viktväst för mer belastning och eventuellt även mer muskler!
  • Träna MMA med boxningsäck: Här handlar det om variationsrik träning med både slag och sparkar. När du lär dig grunderna kan även olika kombinationstekniker av just slag och sparkar komma att gälla.

Boxningsövningar – Slagtekniker med säck

När det gäller slagtekniker finns det många av dessa inom kampsporten boxning. Därmed kommer det finnas många boxningsövningar med säck inom detta område. Det viktiga här är dock att skydda dig mot skador som kan komma att uppstå när man regelbundet boxas med säck.

Idet fallet handlar det om att alltid linda dina handleder och aldrig slå med en böjd handled. Detta leder snabbt till smärta och vidare till onödiga skador. Det är inte jättesvårt egentligen, men lätt att missa eller strunta i. Skulle skadan, trots detta, vara ett faktum bör du ta en paus från träning och blir skadan riktigt allvarlig bör du uppsöka vård, exempelvis från naprapatlandslaget.se, där man specialiserar sig på idrottsrelaterad skador som kan uppstå när man boxas med säck.

Den vanligaste slagtekniken med boxningssäck är en eller två jabbar och ett rakt kraftfullt slag. Här ska du alltid stå rakt med kroppen och inte följa slaget genom att luta dig framåt, vilket leder till sämre kraft i slaget. En enkel höftrotation i samma riktning kan leda till ett kraftfullare slag.

Du ska också alltid tänka på att armarna alltid ska vara tillräckligt utsträckta vid jabbar, men samtidigt inte för utsträckta. Detta betyder i klartext att armbågen ska vara rak, men med en liten lätt böjning. Det är i kort skillnaden mellan en jabb och ett kraftslag. En liten böjning på armen helt enkelt.

Konditionsträning med slagsäck

Denna övning är till för att stärka din kondition och uthållighet. Det är viktigt i boxning eftersom att du förväntas klara 12 ronder i ringen. Det är såklart jätteviktigt för din som tävlar eller sparrar, men bör även vara något som du teoretiskt siktar på att klara även om du inte kommer eller vill sparra.

Genom att göra detta med din slagsäck, förbereder du som sparrar dig inför en svårare motståndare med bättre kondition än du själv, eftersom boxningssäcken aldrig blir trött är det en bra träningspartner. Även för dig som inte sparrar bör det vara målet att teoretiskt kunna sparra vid tillfälle.

  • Börja med att slå oavbrutet på din boxsäck i hela tre minuter, utan att göra avbrott för någon paus. Du kan testa lite olika tider när du kommer in i det, allt från en till tio minuter. Skriv ner hur du klarar det och följ din utveckling.
  • Direkt efter dessa minuter, ger du järnet i 30 sekunder. Detta är mer mental träning. Försök ge allt även om du känner dig trött.

Ta sedan en paus under en minut och upprepa detta mellan 3-5 gånger för maximal träning.

Använd boxningssäck för att bygga muskler

Något som också fungerar jättebra för dig som tränar med boxningssäck är att bygga muskler. Traditionellt sätt krävs det lite mer belastning än vid vanliga slag för att bygga muskler. Du kommer säkert kunna bygga lite men framförallt göra dina redan existerande muskler mer synliga med hjälp av resten av övningarna här, men för att bygga muskler krävs i regel mer belastning.

Våra konditionsövningar här kommer att definiera muskulaturen och bränner det eventuella fett som döljer muskelgruppen.

För dig som vill bygga mer muskler går det jättebra att göra med en boxningssäck och en viktväst. Det är en riktigt bra kombination. En viktväst är en form av väst som du sätter på dig i syfte om att höja din totala vikt till en som är tyngre än vad du är van vid.

Skulle du göra detta och ha en korrekt boxningsteknik och röra din kropp mellan slagen kommer en viktväst troligen att göra stor skillnad för dig och göra det möjligt att lägga på dig lite mer muskler vid boxningsträningarna samtidigt som du bränner fett.

Boxningsövningar med säck för MMA

Precis som alla andra kampsporter ingår även boxning som en del i MMA, Mixed Martial Arts. Med det sagt kan du som har inriktat dig på boxning, även vara intresserad av att utveckla dina kunskaper i MMA.

I det fall du kombinerar boxningsövningar med säck och tekniker inom MMA, betyder det rent praktiskt att du kombinerar slagkombinationer med sparkar. Här kan detta nästan kallas för överkurs, då det redan finns så mycket att lära sig inom boxningssporten.

Dock är MMA idag något mycket populärt och det som växer snabbast inom kampsport, vilket gör att flera som tidigare bara ägnat sig åt en specifik kampsport som boxning hakar på denna hype. Du som har en boxningssäck kan ju testa lite och se om det är något för dig.

Sammanfattning av boxningsövningar med säck

För att kort sammanfatta kan man kort säga att slagsäcken är ett mycket bra verktyg för din träning inom boxning. Här kommer det alltid finnas massor med olika sätt att träna, och även en möjlighet att använda boxningssäcken för att kombinera andra kampsporter i din träning. Helt enkelt kommer du som ägnar dig åt boxning eller annan typ av kampsport, dra stor fördel av att ha en boxningssäck i hemmet.

Är du intresserad av att köpa en boxningssäck rekommenderar vi att du läser vår artikel om boxningssäckar.

Det ger dig fördelar inom teknik och kondition. Två ovärderliga faktorer inom kampsport som boxning. Det kan även bidra till att bränna fett och bygga muskler, något de flesta av oss är intresserade av att göra.

Ta del av diskussionen