Bästa boxningshjälmar – Vi jämför och testar

Bästa boxningshjälmar – Vi jämför och testar

En boxningshjälm eller någon form av huvudskydd är bra att använda under boxning, så väl som när du tränar andra kampsporter. Tränar du hemma på egen hand, med en boxningssäck eller slagdocka så är det så klart inte ett måste att ha på dig en boxningshjälm. Men när du tränar mot en partner, med sparring, med mittsar eller i ringen, då är det ett måste ha på dig en hjälm eller ett huvudskydd.

Vad kan hända om jag tränar utan hjälm?

Ditt huvud må vara tåligt, men inte så att det klarar av allt för många eller hårda slag. Du kan drabbas av hjärnskakning till exempel eller ännu värre skador. Ibland blir det en så kallad knock out i ringen. Det är då en boxare får ett kraftigt slag mot huvudet och blir medvetslös. Det finns de gånger som en knock-out har gjort att personen fått en hjärnblödning.

Andra saker som kan ske med allt för hårda slag mot huvudet är att du kan få andningsstörningar eller blodtrycksfall. Det kan även orsaka epilepsi eller hjärtstopp. Risken för hjärnskador inom boxningen finns. Våld och trauma mot huvud kan ge hjärnskakning. Det ger dig yrsel, illamående samt att det är svårt att koncentrera dig. Om du får hjärnskakningar flera gånger så kan det i sin tur leda till att du kan få bestående skador på din hjärna. Det kan ge dig minnesstörningar, depressioner, du kan bli aggressiv och så vidare. Så för att undvika och minimera riskerna, så är det bra att satsa på en bra boxningshjälm.

Använd boxningshjälm

Att skydda dig på ett bra sätt under boxning eller andra kampsporter är lite av A och O för att du ska hålla dig fri från olika skador. En boxningshjälm gör att du kan skydda ditt huvud på ett bra sätt. Det i alla fall från de allra värsta smällarna. Boxningshjälmar är bra att ha när du tränar samt att det är ett måste när du tävlar. Om du tränar hemma med en boxningssäck så behöver du inte ha en på dig. Dock är det bra att ha det på dig om du tränar hård sparring eller med mittsar eller går upp i ringen mot en annan boxare. Det finns olika sorters hjälmar. En del är mindre, som kallas öronskydd. Det är bra att satsa på ett riktigt huvudskydd, för du ska vara rädd om din skalle!

Vilka boxningshjälmar är bäst?

Det finns boxningshjälmar i en mängd olika varianter på marknaden. De kommer i olika prisklasser och kvalitet. Satsa inte på en allt för billig hjälm. Som sagt är det bra att vara rädd om sitt huvud.

Ett bra huvudskydd är Evercool Headgear, Everlast. Fördelen med denna är att den har en inbyggd EverCool- och EverDri-teknik. Det gör att du dels får ett bra skydd samt att den är bekväm att bära. Denna boxningshjälm har en bra design med både skumfoder och ett EverCool nättyg. Du får en bra andningsförmåga samt ett skydd som är maximalt.

En annan bra boxningshjälm är Traditonal Headgear Leather, även den av märket Everlast. Det är ett huvudskydd som har hakband du kan justera. Det gör att du kan få en bra passform på detta huvudskydd.

Om du vill så kan du satsa på enklare öronskydd Fighter. Det ger skydd för dina öron, inte ditt huvud, och passar bäst inom sporter som judo, brottning eller MMA. Är det hårda slag med mera så kommer denna inte att skydda för det.

Det finns även ett bra huvudskydd med många användningsområden som passar bra för boxning så väl som andra kampsporter. Det är Huvudskydd Allstyle från Fighter. Denna hjälm kommer med ett metallgaller för ansiktet. Det passar allra bäst för kampsporter där det förekommer träningssvärd eller pinnar. Men passar även dig som vill skydda dig extra mycket.

Håll dig skadefri

Inom boxning så väl som andra kampsporter så förekommer det olika sorters skador du kan råka ut för. Du kan undvika det på ett bra sätt, genom att satsa på att investera i rätt sorts skydd, samt se till så att du faktiskt använder dem. Inom boxning finns det en hel del skydd du bör satsa på, så som boxningshjälm, boxningshandskar, tandskydd och så vidare. Det är en väl värd investering, så att du kan hålla dig skadefri.

Join the discussion