Bästa boxningshjälmar – Vi jämför och testar

Bästa boxningshjälmar – Vi jämför och testar

En boxningshjälm eller någon form av huvudskydd är bra att använda under boxning, så väl som när du tränar andra kampsporter. Tränar du hemma på egen hand, med en boxningssäck eller slagdocka så är det så klart inte ett måste att ha på dig en boxningshjälm. Men när du tränar mot en partner, med sparring, med mittsar eller i ringen, då är boxningshjälmen ett måste.

Vidare finns det regler kring vilka skydd som måste användas när man tävlar i boxning och andra kampsporter såsom taekwondo. Är du i behov av en boxningshjälm så hittar du de bästa här. Vi har nämligen testat och jämfört ett stort antal hjälmar för boxning och andra kampsporter.

Vilka boxningshjälmar är bäst?

Det finns boxningshjälmar i en mängd olika varianter på marknaden. De kommer i olika prisklasser och kvalitet. Satsa inte på en allt för billig hjälm. Som sagt är det bra att vara rädd om sitt huvud. Du kan läsa mer om de bästa boxningshjälmarna som vi testat här nedan.

UFC Headgear är en av de ledande boxningshjälmarna på marknaden som bland annat används av professionella MMA-fighters när de sparrar och tränar på grappling. Hjälmen är lättviktigt och erbjuder bra skydd för hela huvudet och öronen. Hjälmen kan enkelt anpassas till att passa just ditt huvud.

Venum Challenger 2.0 Headgear är en kvalitativ boxningshjälm som håller måttet med de mest exklusiva hjälmarna på marknaden, fast för en bråkdel av priset. Denna hjälm har extra skydd runt öronen och erbjuder fenomenalt skydd för resten av huvudet.

Evercool Headgear från legendariska boxningsmärket Everlast är en av de bästa boxningshjälmarna som vi testat. Förutom att erbjuda utmärkt skydd för hela huvudet har hjälmen fukttransporterande material på insidan för ökad komfort även under de mest intensiva passen och matcherna.

Huvudskydd Allstyle från Fighter är en hjälm som passar lika bra för boxning som andra kampsporter. Hjälmen har dessutom ett metallgaller framtill som skyddar dig från ansiktsskador, brutna näsor och spräckta ögonbryn. Det är helt enkelt en boxningshjälm för dig som vill skydda dig extra mycket.

Öronskyddet från Fighter är ett bra alternativ för kampsporter såsom judo, brottning och ju jutsu. Skyddet täcker endast öronen och skyddar därmed inte huvudet mot slag och sparkar. Istället är skyddet framför allt till att motverka så kallade blomkålsöron som man får av brottning och liknande sporter.

Vad kan hända om jag tränar utan hjälm?

Ditt huvud må vara tåligt, men inte så att det klarar av allt för många eller hårda slag. Du kan drabbas av hjärnskakning till exempel eller ännu värre skador. Ibland blir det en så kallad knock out i ringen. Det är då en boxare får ett kraftigt slag mot huvudet och blir medvetslös. Det finns de gånger som en knock-out har gjort att personen fått en hjärnblödning som kan leda till omfattande konsekvenser.

Andra saker som kan ske med allt för hårda slag mot huvudet är att du kan få andningsstörningar eller blodtrycksfall. Det kan även orsaka epilepsi eller hjärtstopp. Risken för hjärnskador inom boxningen finns. Våld och trauma mot huvud kan ge hjärnskakning. Det ger dig yrsel, illamående samt att det är svårt att koncentrera dig. Om du får hjärnskakningar flera gånger så kan det i sin tur leda till att du kan få bestående skador på din hjärna. Det kan ge dig minnesstörningar, depressioner, du kan bli aggressiv och så vidare. Så för att undvika och minimera riskerna, så är det bra att satsa på en bra boxningshjälm.

Tittar man på före detta proffsboxar är det många som uppenbarligen lider av hjärnskador. Till exempel kunder Mohammed Ali knappt gå eller prata under de sista åren av sitt liv och även ”Iron” Mike Tyson visar tecken på skador som kan vara kopplat till hans karriär som boxare. Tyvärr har det inte gjorts så mycket forskning på ämnet och man vet idag inte exakt hur mycket slag mot huvudet kan skada än person. Däremot vet vi att skador sker och att man alltid ska använda huvudskydd när man boxas.

Använd boxningshjälm

Att skydda dig på ett bra sätt under boxning eller andra kampsporter är lite av A och O för att du ska hålla dig fri från olika skador. En boxningshjälm gör att du kan skydda ditt huvud på ett bra sätt. Det i alla fall från de allra värsta smällarna. Boxningshjälmar är bra att ha när du tränar samt att det är ett måste när du tävlar. Om du tränar hemma med en boxningssäck så behöver du inte ha en på dig. Dock är det bra att ha det på dig om du tränar hård sparring eller med mittsar eller går upp i ringen mot en annan boxare. Det finns olika sorters hjälmar. En del är mindre och kallas öronskydd. Det är bra att satsa på ett riktigt huvudskydd, för du ska vara rädd om din skalle!

Håll dig skadefri

Inom boxning så väl som andra kampsporter så förekommer det olika sorters skador du kan råka ut för. Du kan undvika det på ett bra sätt, genom att satsa på att investera i rätt sorts skydd, samt se till så att du faktiskt använder dem. Inom boxning finns det en hel del skydd du bör satsa på, så som boxningshjälm, boxningshandskar, tandskydd och så vidare. Det är en väl värd investering, så att du kan hålla dig skadefri.

Vill du lära dig mer om hur du skyddar dig när du tränar boxning och kampsporter kan du kika på våra guider om kampsportskydd och tandskydd.

Ta del av diskussionen