Börja träna thaiboxning

Börja träna thaiboxning

Kampsport har fångat stort intresse de senaste åren, både när det kommer till utövare men också i media. Kom igång med att träna thaiboxning du också.

I Thaiboxningen, som man nästan hör på namnet härstammar från Thailand, är det sparkar och slag som gäller, som tillsammans med olika tekniker gör thaiboxning till den kompletta och spännande sport som den faktiskt är. Att börja med thaiboxning passar alla åldrar. Såväl vad gäller träning som tävling.

Thaiboxningens historia

Denna sports riktiga namn är Muay Thai, vilket är sanskrit och betyder ”att binda tillsammans”. Muay Thai skiljer sig från andra kampsporter på så sätt att denna sport använder sig av åtta kontaktpunkter istället för de vanliga två eller fyra. I thaiboxning är det tillåtet att använda knän, armbågar, slag och sparkar. I Thailand kallas en thaiboxare för ”nak muay”, och Muay Thai har sitt ursprung från den antika kampsporten Muay Boran.

Thaiboxning är en av många indokinesiska kampsporter, där många påminner om varandra men där reglerna skiljer sig något. De närmaste kamsportssläktingarna som thaiboxning har är:

  • Pradal Serey från Kambodja
  • Muay Lao som härstammar från Laos
  • Tomoi från Malaysia
  • Lethwei som är en kampsport från Mayanmar

Att thaiboxning funnits och att matcher inom denna sport pågått länge i Thailand är helt klart. Här användes till att börja med rep lindade runt fingrarna istället för boxningshandskar. Detta tills ett dödsfall skedde, och det blev en given regel att använda boxningshandskar även i denna kampsport. I Sverige är säkerheten högt prioriterad för att minimera risken för skada.

Så fungerar Thaiboxning i Sverige

Om du frågar en äldre traditionell utövare av thaiboxning i Thailand kring hur det går till att träna Muay Thai. Ja, då kommer denne att le och tala om för dig att omgivningen har allt du behöver för att träna denna kampsport.

I till exempel Holland som också har utvecklats till en av de bästa nationerna inom denna ädla sport, kommer anse att detta tränas och utövas på gym och i thaiboxningsklubbar. I Sverige tränas Thaiboxning precis som i Holland i lokaler med Thaiboxnings-klubbar.

För dig som vill börja med Muay Thai är det naturligtvis viktigt med konditionsträning och styrketräning som du kan utöva på gymmet. Utöver detta handlar det mest om olika tekniker i kombination med sparkar och slag.

Med det sagt kommer stor del av träningen rörande thaiboxning att ske i par. Detta antingen genom att träna direkt emot varandra, eller att använda sig av mittsar. När det sistnämnda sker handlar det fortfarande om träning två och två. Kontakta en Muay Thai-klubb nära dig och se hur det fungerar där.

Det viktigaste är alltså att börja på en klubb som sysslar med thaiboxning. Det kan också vara en fördel att också ha ett gymmedlemskap för att träna kondition som kommer vara en stor fördel i din thaiboxning.

Därför ska du börja med thaiboxning

Bilden kring thaiboxning och kampsport i allmänhet att man skadar sig av alla slag och sparkar är inte riktigt riktig. Det finns otroligt många sätt att utöva thaiboxning på. Ofta tränar nybörjargrupperna bara teknik och kondition. Man kan välja att stanna kvar där om man inte vill ha ut mer av sin thaiboxning än just rolig teknik- och konditionsträning.

Inom thaiboxning finns det många utövare som enbart ägnar sig åt denna sport för att få den motion och träning kroppen behöver. Att det sedan skapar ett kraftfullt psyke och en möjlighet att utöva självförsvar är andra anledningar att välja Muay Thai. Denna sport ger bra motion till massor av personer, samtidigt som det är en intressant och spännande, såväl som rolig, sport för alla barn och unga. Annars finns det goda möjligheter att bli riktigt bra och kanske till och med tävla för den som vill det.

Kontakta en klubb nära dig och se vad som gäller där. Det går ofta bra att testa på någon gång utan att binda sig till något.

Hitta en klubb för thaiboxning

Naturligtvis har Muay Thai även blivit populärt och fått ett kraftfullt fotfäste på svensk mark. I och med det kommer du som vill börja med thaiboxning lätt att kunna hitta en klubb för detta. Här handlar det om en sport som passar både barn, unga och medelålders. Faktum är att det är många över 30 år som ansluter sig till dessa klubbar och börja träna denna sport.

Du som vill börja med Muay Thai eller har ett barn som vill börja, ska alltid söka din klubb på det lokala planet. Här finns det klubbar i många svenska städer. Behöver du hjälp, heter den svenska organisationen för denna sport, Svenska Muaythai-förbundet. Där har de en lista alla de seriösa thaiboxningsklubbarna som finns i Sverige.

Utrustning för att börja träna thaiboxning

Det absolut viktigaste är att du inte skadar dig, läs gärna vår artikel om Tandskydd för kampsport och få en förståelse för hur viktigt just ett bra tandskydd avsett för kampsport är.

För dig som vill börja med thaiboxning går det oftast bra att prova gratis vid första besöket på en av de svenska klubbarna för denna sport. Här behöver du bara ha vanliga träningskläder och gymnastikskor. Det kan vara bra att köpa ett par billigare boxningshandskar som fungerar för Thaiboxning, vilket de flesta boxningshandskar gör för nybörjare.

Det är onödigt att lägga stora pengar på en sport som du inte vet om du kommer uppskatta, men handskarna på klubbar tenderar att vara tråkiga, rätt sönder och dränkta i svett. Det går såklart bra att köra på dem första gången men det kan förstöra upplevelsen, särskilt för dig som blir äcklad lite lättare.

I så fall kan det vara smart att förbereda med lite billigare boxningshandskar. Vi rekommenderar att börja med till exempel Star Nutritions boxningshandskar som i skrivande stund kostar 349 kr. Det är för de allra flesta ingen stor kostnad om det inebär skillnaden mellan att du ogillar eller gillar den första träningen som kan göra skillnaden mellan att du fortsätter träna eller inte. Skulle 349 kr för dig vara mycket finns det som sagt handskar att låna hos de flesta klubbar. Det behöver du inte oroa dig för.

När du känner att du börjar bli riktigt bra finns dyrare boxningshandskar anpassade för just thaiboxning samt  speciella shorts avsedda och skapade just för att användas vid träning av Muay Thai. Det kan vara en fördel och kännas viktigt senare, men ett par rena handskar är vår rekommendation att börja med.

Ta del av diskussionen